23.05.2024.

18:16

Foto: privatna arhiva/Fb

Srbija

Čudna sudbina našeg šampiona! Željko je novi svetski rekorder: stiže trofej iz Japana!

Željko je ovim uspehom ostvario plasman na Paraolimpijadi u Parizu ove godine gde, kako je rekao, očekuje dobar rezultat.

Od kada se pojavio u reprezentaciji, od 2012. kao bacač čunja osvajao je zlatne medalje.

Više puta je popravljao sopstveni svetski rekord, a ostaće upamćen i po tome što je doneo prvo zlato za Srbiju na Paralolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Željko je rođen u selu Ribare pored Žagubice, imao je izuzetno teško detinjstvo koje mu je prošlo u siromaštvu. Odgajila ga je baka, a neposredno posle maturiranja, a pred planirani odlazak u Švajcarsku gde je trebalo da radi, život našeg šampiona promenio se iz korena posle jednog nesmotrenog skoka u reku Mlavu.

Teška povreda vratnih pršljenova prikovala ga je za kolica, a posle boravka u domu za stare u Aleksincu, Željko je postao i prvi stanar Doma za odrasla invalidna lica na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Čunj je počeo da baca rekreativno, a prvi veliki rezultat ostvario je na Evropskom šampionatu u Holandiji 2012. godine.

Posle toga bio je više puta paraolimpijski pobednik, prvak Evrope i sveta, a sve te zlatne medalje promenile su mu život iz korena.

Uspeo je da kupi nekoliko stanova, potpuno samostalno da živi i planira da na narednoj Olimpijadi postane prvi sportista koji je tri puta uzastopno osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama.