24.05.2024.

13:11

Foto: G.R.

Srbija

Književnik u belom mantilu: Šabac se odužio dr Lazi

U čast dr Laze Lazarevića, čije ime nosi Opšta bolnica u Šapcu, u ovom gradu su se na 46. stručno-medicinskom skupu pod nazivom "Lazini dani" okupili lekari i poštovaci njegovog književnog rada.
Primarijus dr Ljiljana Stanimirović, predsednica podružnice Srpskog lekarskog društva u Šapcu rekla je da Laza Lazarević zavređuje mnogo više od dvodnevne manifestacije jer je za kratko vreme koliko je živeo (1851 - 1891) ostavio neprocenjiv doprinos medicinskoj nauci i književnosti.

- Ostavio je "Lazarevićev znak" u oblasti neurologije i psihijatrije i književna dela inspirisana njegovim životom i iskustvima na kojima se i danas može učiti. Ove godine u naučnom delu manifestacije zastupljene su teme iz različitih oblasti, a akcenat je na kardiologiji i internoj medicini, a drugi deo je posvećen književnom stvaralaštvu Laze Lazarevića - rekla je doktorka Stanimirović.

Informer

Direktor Opšte bolnice u Šapcu dr Slobodan Popović podsetio je da je Laza Lazarević posle završenih studija medicine u Berlinu kao lekar radio svega 11 godina i za to vreme se dokazao kao izuzetan lekar naučne medicine, a istovremeno ostavio neizbrisiv trag u književnosti kao začetnik realizma.

- Bio je književnik u belom mantilu i neprikosnoven na oba polja. Na ovom skupu pod njegovim imenom okupljaju se stručnjaci sa najviše znanja i iskustva, ali i mladi lekari koji imaju priliku da dosta nauče - rekao je dr Popović.
Osim što bolnica i jedna ulica nose ime Laze Lazarevića i manifestacija "Lazini dani", velikanu ovog grada i srpske nauke i kulture u Šapcu je podignuto spomen obeležje u Gospodar Jevremovoj ulici, ispred kuće u kojoj je živeo.