24.05.2024.

19:26

Foto: Foto: Printscreen/RTS

Srbija

Pljačkaši grobova haraju po Obrenovcu! Na meti samo ove grobnice

Na meti su bili grobovi romskih porodica, a rodbina je zatekla otvorene ili razbijene nadgrobne ploče.

- Kada nisu mogli da otvore, pošto su utvrdili da je reč o limenom sanduku koji je "zaliven" pokušali su ašovima i drugim alatima da otvore. Nisu mogli, pa su iz grobnice izneli sanduk do pola - ispričao je za Rts književnik Zlatomir Jovanović.

U početku je mislio da je grobnica oskrnavljena zbog osvete. Pokušana je, kaže, i pljačka grobnice najbogatijeg obrenovačkog Roma, "građena kao tvrđava od vrhunskog materijala".

Romi veruju u zagrobni život, pa shodno tome, prilikom ispraćaja, u kovčeg stave novac i sve lične dragocenosti koje je pokojnik imao.

- Konačno pitanje je šta će sa pokojnikom da se desi kada prolazi kroz taj tunel i kada dođe do reke. Ako nema novaca da plati čamdžiju, onda neće ugledati svetlo božije - objašnjava Jovanović verovanja Roma.

Nažalost, kako je rekao, to može biti i motiv pljačke.

Poslednjih noći oskrnavljena je i grobnica njegovog sina na Obrenovačkom groblju.

To je samo jedna od 23 grobnice koje su nedavno oskrnavljene. Jovanović je bio svedok užasne slike.

- Mislim da mentalni sklop tih ljudi prevazilazi ono što može razum da shvati - rekao je Jovanović priznajući da je morao da popije lekove za smirenje. 

Policija je završila i uviđaj na Obrenovačkom groblju, na kojem su do sada romske grobnice skrnavljene sedam, osam puta, iako je groblje dobro ograđeno a ima i kamera na ulazu.

Sagovornik RTS-a kaže da je uprava groblja obećala da će sanirati sve grobnice, a da će i Romi sami pokušati da osvetle svoje parcele i pokriju ih kamerama.