27.05.2024.

14:34

Foto: S.B.

Srbija

Sreli se posle 65 godina! Prva generacija Ekonomske škole ponovo zajedno

Rasuti svuda po svetu, maturanti Ivanka Trpković, Žanka Nedić, Mirjana Milojković, Jugoslav Vetnić, Zoran Marić i Gradimir Gligorijević okupili su se u lokalnom restorana, gde su evocirali uspomene i oživeli sećanja na brojne dogodovštine iz školskih dana.
- Osećaj je divan, jer se vidimo posle toliko godina. Nedostaju nam mnogo naši drugovi i drugarice…neki nisu tu, neki nisu među nama, neki su bolesni i nisu mogli da dođu i žao nam je stvarno jer mi smo stvarno bili kao braća i sestre. Meni bude smešno kad neko kaže "Je li, je l’ onaj trzao na tebe?“. Ma kakvi, mi smo svi bili kao braća i sestre, stvarno je to tako bilo. Evo, skupili smo se ovde da malo evociramo uspomene - kaže Ivanka Trpković.

Gradimir se seća koliko su kao đaci više učili i imali obimnije gradivo.

- Učili smo sve književnike, pa u trećoj godini nije štampana knjiga istorije za nas, nego smo uzeli istoriju iz Hrvatske. Je l’ se sećaš profesora Ljubinka, skoro je padao u nesvest kad mi kažemo "tijekom" i "historija" - smejao se naglas Gradimir prepričavajući zgode od pre 65 godina.

Iako nisu svi rođeni iste godine, oni su činili prvu generaciju novoosnovane srednje škole u Paraćinu, upisanu 1955. godine.
- Nismo imali mnogo materijalnih mogućnosti, čak smo i odela zamenjivali, za maturu smo se svi slikali sa istom keceljom i jednom kapicom. Ali, imali smo mnogo lepih trenutaka i detinjstvo pamtimo kao lepo. Igranke, kupanje u reci, bili smo bliski - seća se Mirjana Milojković.

Neki su se setili prvog odlaska u Beograd sa školom. 

- Kad smo bili, mislim prva godina, išli smo u Beograd i tada je sastavljena i pesma koja postoji u knjizi, o tome kako smo tražili rezervisan vagon a nismo ga našli. To su prelepe uspomene…Sada imam 87 godina, a posle petog razreda Gimnazije došla sam u Ekonomsku. Za maturu mi je tetka 
dala bluzu da prepravim, a majka suknju…Drugarstvo od tada je bilo neprocenjivo. Svi su nam drugovi bili kao braća - priča Žanka Nedić.
Ovo malo ali veselo društvo nazdravilo je u ime školskih dana i lepih uspomena. Iako ne znaju gde će biti za pet godina, na rastanku imaju samo jednu želju – a to je da se ponovo okupe za pet godina i da proslave veliki jubilej od 70 godina mature!