27.05.2024.

18:33

Foto: S. K.

Srbija

Heroji sa Paštrika odbranili Srbiju! Obeleženo 25 godina od početka čuvene bitke

Odata je počast i položeni su venci sa željom da se herojski podvig boraca te brigade i svih branioca Otadžbine nikad ne zaboravi.

General-potpukovnik Vladimir Lazarević, tadašnji komandant Prištinskog korpusa, o bici je rekao: "Ako je bitka na Košarama bila Vijetnam u malom, bitka na Paštriku bila je Vijetnam u  velikom". Kada je postalo jasno da u rejonu karaule Košara neprijatelj ne može da probije liniju naše odbrane, počeo je novi napad OVK terorista na planinu Paštrik. Pokušaj kopnene ofanzive OVK snaga, potpomognute snagama NATO-a, ali i regularnim jedinicama vojske Albanije, započeo je napadom na karaulu Gorožup, koja se nalazi u neposrednoj blizini Prizrena. Cilj je bio da se po svaku cenu na drimsko-kosovskom operativnom pravcu napravi prodor, da se zauzme Prizren, da se produži prema Prištini i tako dovede naša Zemlja u nepovoljan položaj kada počnu pregovori o primirju – kaže brigadni general u penziji Stojan Konjikovac, jedan od ratnih komandanata na isturenom mestu tokom bitke za Paštrik.

General Konjikovac je opisao tok bitke, koja je počela 26. maja i trajala je do 13.juna 1999. i potpisivanja Kumanovskog sporazuma.


- Naša Vojska je nanela ogromne gubitke neprijatelju. Prema zvaničnim podacima kosovske Komisije za verifikaciju statusa veterana, u operativnoj zoni Paštrik poginula su 453 pripadnika OVK snaga, a više od 700 njih je ranjeno. Gubici neprijatelja bili su u borbama na Paštriku 20 puta veći. Kada se videlo da pešadijski napadi OVK terorista ne donose rezultate, otpočelo je NATO bombardovanje položaja Vojske. Dejstvovala je i strategijska avijacija koja može da nosi nuklearne bombe.  Naša 549. motorizovana brigada je jedina jedinica koja je tih dana gađana tepih bombama. Na Paštriku je poginulo 26 pripadnika naše brigade, a više od polovine žrtava stradalo je od dejstva NATO avijacije - kaže general Stojan Konjikovac.


U ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja venac na spomenik je položio državni sekretar Zoran Antić, dok je u ime ministra odbrane venac položio brigadni general Goran Momčilović. Venac je položio i prvi pomoćnik izaslanika Ministarstva odbrane Ruske federacije u Srbiji pukovnik Aleksandr Tihonov, kao i predstavnici gradskih i opštinskih samouprava, delegacije boračkih udruženja i udruženja koja baštine slobodarske tradicije našeg naroda, porodice poginulih boraca 549. motorizovane brigade, kao i predstavnik kompanije "Krupnik" koja je finansirala projektovanje i izgradnju spomenika.