27.05.2024.

19:07

Foto: S. S.

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

 - Vlada, Ministarstvo i sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić pružaju punu podršku radu ovakvih ustanova prepoznajući potrebu da se taj rad unapredi i da se zaposlenima i korisnicima omogući sve što je neophodno da rezultati budu što bolji. U Zavodu "Male Pčelice" ti se rezultati itekako vide, a ova slikarska kolonija pruža punu afirmaciju svim našim zajedničkim naporima čiji je krajnji cilj dobrobit korisnika i njihova maksimalna integrisanost u širu zajednicu - rekao je otvarajući koloniju državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Đorđe Todorov.

Direktorka Zavoda dr Danijela Nastić Simović rekla je da će na likovnoj koloniji kroz zajedničko stvaranje likovnih dela biti proširen prostor za podršku, saradnju i izražavanje individualnosti i kreativnosti akademskih umetnika, učenika osnovnih škola i korisnika Zavoda. 
- Ovde nije reč samo o inkluziji osoba sa mentalnim poteškoćama već se ostvaruje i dublje povezivanje među generacijama i stvaranje održive osnove za inkluziju i solidarnost - navela je dr Nastić Simović.

Otvaranju likovne kolonije prisustvovala je dr Gordana Damjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu zaštitu, ljudska i manjinska prava koja je navela da je Zavod u Malim Pčelicima drugi dom za 900 osoba sa mentalnim poteškoćama.

- Ovaj Zavod je za ponos kada je reč o osećaju jednog društva za osobe sa mentalnim poteškoćama ili invaliditetom. Stručnost, požrtvovanost i posvećenost odlika su zaposlenih u Zavodu koji je poslednjih godina postao najhumanije, najosetljivije i najstručnije zborište i drugi dom osoba za mentalnim smetnjama - navela je dr Damjanović. 
Sav prihod sa aukcije slika nastalih tokom 14. kolonije biće usmeren na poboljšanje kvaliteta usluga Zavoda tako da će korisnici uživati u plodovima svog rada, a predstavnica organizatora, članica Upravnog odbora udruženja "Teofilos", Danijela Janković navela je da će ovo udruženje nastaviti da podržava ovakve akcije.


Koloniji su, pored brojnih zvaničnika prisustvovali i pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Marina Vidojević i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Miroslav Petrašinović. 
Tokom programa dobrodošlice koju su za goste pripremili korisnici Zavoda, državni sekretar Đorđe Todorov i direktorka Zavoda dr Danijela Nastić Simović u jednom trenutku zapevali su zajedno sa izvođačima na bini.

Pesma "Srpkinja je mene majka rodila", bila je jača od uobičajenog protokola  pa je svečano otvaranje slikarske kolonije u Zavodu "Male Pčelice" preraslo u spontano druženje i prigodno veselje.