28.05.2024.

18:35

Foto: Tv Hram Olivera Radić

Srbija

Srpsko kolo vilo se u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena

Vidovdanske svečanosti čine niz kulturno-umetničkih događaja počev od smotre folklora pa sve do same proslave Vidovdana 28. juna na Gazimestanu i u Gračanici.

U manastiru Sv.Arhangeli - zadužbini cara Dušana iz 14.veka, okupilo se više od 800 dece iz 17 kulturno-umetničkih društava sa Kosmeta, od severa iz Zvečana i Zubinog Potoka, pa do juga, iz Velike Hoče.

Osim toga što su predstavili program koji su pipremili, dečaci, devojčice, njihovi innstruktori i posetioci zaigrali su kolo oko manastira, uz pesmu: "Kolo se vije kraj manastira..."
Manifestaciju je otvorio iguman manastira Sveti Arhangeli, Mihailo, koji je svima poželeo dobrodošlicu rečima "Dobro došli u svoju kuću".

- Cilj same manifestacije je da se sačuva i da se nastavi negovanje tradicije, kao i taj da se učesnici međusobno upoznaju i zbliže – naveli su organizatori iz Saveza amatera Kosova i Metohije, Doma kulture Gračanica i bratstva manastira Sv.Arhangeli.
Na kraju manifestacije dodeljene su simbolične nagrade i priznanja svim Kulturno-umetničkim društvima koja su učestvovala u ovom događaju, a pored folklora, održana je i likovna sekcija.