30.05.2024.

11:37

Foto: K. K.

Srbija

Njihove haljine govore! Niški đaci u društvu Dalija, Gotjea i Vivijen Vestvud

Od ideje, preko skice do konačnog komada sve je njihovih ruku delo. Haljine kao i prsluci prikazju ideje, senzibilitet i kreativnost. Budući dizajneri i dizajnerke inspiraciju su našli u nasleđu avangardnih umetnika poput Žan Pol Gotjea, Salvadora Dalija, Vivijen Vestvud.

- Glavna tema bila je moderna, savremena haljina. Inspiraciju sam našla u avangardi, a najviše u radu Salvadora Dalija. Na mojoj haljini nalaze se satovi i oči. Sve ima svoje značenje, oči simbolizuju pogled na svet, a satovi prolaznost vremena - ističe učenica Emilija Jocić.

Za izradu haljina bilo je različitih tehnike, a svakako je najzanimljivija slikanje na materijalu. Vrednosti koje su spojile mlade kreativce i umetnike su sloboda, mir, tolerancija, prijateljstvo i demokratija.

 - Haljine sa likom Dositeja Obradovića, koje sadrže i poruke, rezultat su našeg grupnog rada. Mi smo bili inspirisani prosvetiteljstvom, koje je bilo i biće važno. Tu pre svega mislim na mlade da im bude inspiracija i put - objašnjava Teodora Tavra.


- Njihove kreacije poruka su svima. Ovo su deca koja su na početku karijere, a, naravno, biće oni modni kreatori, radiće kostime, scenske kostime...Ova revija dobra je prilika da kroz inspiraciju avangardnom umetnošću šalju poruku o jednakosti i različitosti koja je prihvatljiva, o jedinstvu različitosti, pružanju ideje... Na kraju, kada se sve svede, koji god da je način izražavanja, kroz slobodu mišljenja i tog izražavanja mi dobijamo zajedničku poruku o humanosti koliko god da se na počeku čini da smo različiti - zaključuje direktorka Umetničke škole Niš Ana Nikolić.

Modnu reviju organizovali su EU info kutak Niš u saradnji sa Umetničkom školom Niš.