31.05.2024.

18:25

Foto: K. K.

Srbija

Znate l' priču o najčuvenijem niškom kalfi? Završio je u mutnoj Nišavi, ali njegova smrt je i danas misterija

 

"Udavija se edan nišliski kalfa.

U Nišavu baš kod Brzi Brod.

Izlegnuli svi nišliski majstori,  

d'idu, da vidu Aleksu, udavija se!?

A njegova žena Stanika kuka, vika i rika,

Aleksa sav naduja se."

Danas, svi uz melodiju pesme i reklo bi se, šaljiv tekst, pevaju, a neki se pak i zapitaju: ko su Aleksa i žena mu Stanika i gde je taj Brzi Brod.

Ovo niško naselje nalazi se na desetak minuta od centra grada, a priča o Aleksi "što se udavija" prenosi se s kolena na koleno. I tako, više od jednog veka, koliko je i stara ova pesma.

Zorica Đorđević, koja u Brzom Brodu živi bezmalo šest decenija, otkrila nam je legendu o smrti ovog zlatara.

Informer

- Ima raznih priča, ali mi u Brzom Brodu znamo za jednu verziju. Čula sam je kada sam se udala i došla ovde, a onda sam pričala, deci, pa unukama, praunuci...Kažu stariji da je Aleksa bio ugledni Nišlija, lep, stasit i bogat. Njegova žena Stanika, takođe je bila lepotica, koja je, kasnije mnogo patila za mužem, obilazila mesto gde je preminuo i nije se mirila sa njegovom smrću - priča Zorica. 

Nesrećni Aleksa je, nastavlja Zorica, stradao kupajući se u Nišavi i to baš u blizini mesta gde se nalazi čuveni most u Brzom Brodu.

Informer

- Ako su slagali mene, eto i ja sam vas. Ali ovako će vam ispričati svako u Brzom Brodu - dodaje Zorica.

A ko je pesmu pisao?

Dok mnogi tvrde da je tekst pesme "spontano smislio narod", u krugovima umetnika u Nišu dileme nema! Starogradski biser delo je čuvenog glumca Dušana Cvetkovića – Čika Duce, a tvrdi se, nastala je kao osveta.

Naime, kako je jednom prilikom, istakla njegova praunuka, Duci se svidela Stanika, Aleksina supruga, a kako se pretpostavlja simpatije su bile obostrane.

- Kada je došlo do susreta Aleksa je, navodno, pretukao čuvenog niškog glumca, a ovaj mu se, kad je "skončao ovozemaljski život osvetio pesmom". Da li je išao da teši Staniku, to sad ne znamo - kažu naši sagovornici. 

Pesma je godinama menjana, pa su se "rađale" nove verzije, a najsličnija originalu, je ona koju izvodi niška vokalna umetnica Remza Lalović.