02.06.2024.

20:16

Foto: V. J.

Srbija

Uh, mirisala je cela Rudna Glava! Tako je kad se prave plašinte

- Tako nešto se ne propušta, kažu meštani Rudne Glave i svojski su se potrudili da ugoste desetine posetilaca među kojima su bili i neki iz inostranstva.

- Pedeset godina radim u Austriji i svake godine uredim da dođem kad se organizuje Plašintijada. Ma, nema nigde kao što je naša Srbija! Može zapad da nam pruži novac, ali ovo što ima u Rudnoj Glavi, naše plašinte, o njima tamo samo sanjamo - kaže stariji čovek kome su se dok nam je ovo izgovarao oči napunile suzama.

I ove godine po lepom majskom danu takmičile su u pravljenju vlaških palačinki domaćice iz Majdanpeka, Negotina, Zaječara, Velikog Gradišta pa čak i susedne Bugarske.

Plašinte s domaćim sirom i jajima, s barenim krompirom, pečurkama, crnim lukom, ali i one s džemom i kremom oduševile su sve. Čitavog dana mirisala je Rudna Glava.

Borislava Laudanović iz sela Srbovo i njena ćerka Biljana iz Zaječara nisu propustile priliku da pokažu svoje umeće. 
- Uz zetovu kecelju sve ide brže i bolje! - pokazuje nam svoju "uniformu" na kojoj piše: "Imam taštu, nema je džava".

- Došli smo ovde porodično. Ja pravim plašinte, ćerka mi pomaže i prodaje heklane lutkice, zet nudi najkvalitetniji med, ali i sve vrste domaćih rakija, a moj suprug je svima moralna podrška - dodaje Borislava.

Žiriju je bilo najteže: kako izabrati najbolju plašintu? Pobedile su takmičarke iz Udruženja "Jagnjilo" iz sela Jasikova kod Majdanpeka.