07.06.2024.

10:12

Foto: B. I.

Srbija

Čopor lutalica zaklao 30 ovaca u selu kod Nove Varoši!

Domaćin je pronašao 26 usmrćenih grla, dok je za još mnogo njih pitanje da li će preživeti.
U stadu je, priča domaćin Goran, bilo 80 ovaca, koje su bile na ispaši u zaseoku Mokreč, kada je na njih udario čitav čopor yveri.

Sve se dogodilo u jutarnjim satima, pošto ih je, kako priča domaćin, namirio i poslom otišao do "čaršije". Kad se vratio, kaže, imao je šta i da vidi, svuda su okolo ležale mrtve.

- Kada sam krenuo u Varoš, ovce su ostale u zagradi iznad kuće, kao što je i uobičajeno, a kada sam se nekoliko sati posle vratio kući u dvorištu je bila lešina do lešine ovaca, a "paščad" su pred štalom jela utrobu jedne od njih. Bilo ih je sedmoro - objašnjava Dulanović.
Najviše zaklanih grla pronašao je u štali, pa pretpostavlja, kada su ih jurili livadama ovce su pokušale da se sakriju u štalu, što je čopor iskoristio da ih lakše savlada.

- Bilo ih je i svuda, po dvorištu, oko štale, na livadi, što bi se reklo, na sve strane - priča Goran.
Nakon incidenta, ostala je velika šteta, pronađeno je 19 mrtvih jagnjadi, i sedam ovaca. Od zadobijenih rana, ističe Goran, još pet grla teško da će preživeti, dok četiri ovce i sedmoro jagnjadi još nije našao.

- Uz pomoć komšija iz sela, u vrletima nadomak zaseoka, pronašao sam oko 10 živih jagnjadi, pa sam ih preplašene vratio u stado - kaže domaćin.


I do sada su se meštani Draževića, ali i okolnih sela uz magistralni put susretali sa ovim problemom, ali se ne pamti ovolika šteta. Uplašeni za bezbednost stoke od koje žive, nadaju se zaštiti od nadležnih službi.
- Sumnjamo da se čopor krije u stenama iznad kamenoloma, pa i kad sam ih zatekao na delu, pobegli su u tom smeru. Nakon ovolike štete, strahujem i za ostatak stada - zaključio je Goran.