09.06.2024.

11:54

Foto: M. L.

Srbija

Svi vinari Šumadije na jednom mestu

- Festival organizuje Udruženje vinara Šumadije koje je osnovano 2013. godine. Obeležili smo 11 godina postojanja i 10 Festivala šumadijskih vina. Na samom početku smo imali 13 vinarija  a danas smo najkvalitetnija vinska regija u regionu, brojimo 63 člana, 40 vinarija i 13 vinogradara. Danas je predstavljeno 27 vinarija sa najboljim belim i crvenim vinima - rekao je za Saša Novaković, predsednik Udruženja vinara Šumadije i istakao da je Šumadijska regija podeljena na četiri vinogorja: Oplenačko, Račansko, Krnjevačko i Kragujevačko.

Među brojnim izlagačima bio je i Nemanja Petrović, vlasnik vinarije iz Lipovca.


- Podrum je sagrađen 1934. godine, imamo sopstvene vinograde, a od 2022. smo i registrovani i ovo je naš drugi Festival na kome izlažemo svoja vina. Imamo nekoliko vina u ponudi a i neke novitete - rekao je Nemanja.
Iz istog sela došao je i mlad vinar Dimitrije Petrović, vlasnik vinarije "Dika" koji je nastavio porodičnu tradiciju proizvodnje vina i na površini od oko dva hektara uzgajaju nekoliko vinskih sorti grožđa.
- Imamo malu porodičnu vinariju koja se godinama bavi proizvodnjom grožđa i vina. Za sada imamo dva hektara sorte tamjanika, sovinjon blan i merlo vranac - ističe Dimitrije.
Brojni posetioci i ljubitelji ovog božanskog pića uživali su u različitim mirisima i ukusima visoko kvalitetnih vina a u završnici Festivala za sve je upriličen koncert džez kvarteta.