10.06.2024.

17:21

Foto: NP Fruška Gora

Srbija

Novi bizoni na Fruškoj gori! Mužjak i ženka stigli su iz Poljske i već imaju imena

Tajfun i Tatrenka stižu iz Češke i pridružiće se ženkama koje su pre nešto više od dve godine sa jednim mužjakom došle iz Poljske u Nacionalni park Fruška gora.

Informer

NP Fruška Gora

Bila je to, podsetimo, velika atrakcija, a građani su im, putem ankete koju je organizovao NP Fruška gora, odabrali imena: Fruška, Mila, Ninja, Cveta i Đuka.

Đuka je, na žalost, uginuo u oktobru prošle godine, tako da će novopridošli Tajfun biti sam sa ženkama. 


- Na ovaj način popravljamo samu populaciju bizona, širimo njihov "arsenal" kako u celoj Evropi, tako i na području Fruške gore. Bizoni su ekosistemski izuzetno važni za ovaj prostor i biodiverzitet. Dva bizona iz Poljske će narednih 40 dana provesti u karantinskom prostoru, a nakon toga će biti pušteni u otvoreni prostor na nekih 117 hektara, gde će provesti zajednički život sa naše četiri ženke, koje su više od dve godine na Fruškoj gori – kazao je Dragan Vidović, pomoćnik direktora Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora.

Pedesetak krda bizona živi u Evropi  

U Evropi trenutno postoji 47 krda bizona koja se slobodno kreću, od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije i broji oko hiljadu jedinki.

Krajem 20-ih godina prošlog veka slobodni bizoni su potpuno nestali sa evropskog tla, a opstajali su samo oni u zatočeništvu. Prvi program za povratak u divljinu sproveden je 1954. godine. Danas se najveće subpopulacije ove vrste nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji.

Ženka bizona kao i domaća krava, nosi mladunče devet meseci. Evropski bizon postao je simbol ambicioznih poduhvata očuvanja velikih divljih prostranstva u Evropi