11.06.2024.

07:20

Foto: Foto: S.S.

Srbija

Ovde je zasijala prva sijalica u Srbiji! Tačno pre 140 godina!

Ovaj zaposlenik u kragujevačkom Vojno-tehničkom zavodu, brzo je shvatio da bi uvođenje "svetla na struju" omogućilo noćni rad i da bi Vojska Kraljevine Srbije u rekordnom roku mogla da se snabde preko potrebnom količinom topova i municije i tako zaštiti svoje granice.


Zato Toša nije časio ni časa. Veliki patriota i vrsni stručnjak pohitao je Pavlu Šafariku, upravitelju VTZ koji, budući da je i sam bio vrlo naprednih shvatanja i otvoren za uvođenje novih tehnologija, prihvata Seleskovićevu, ispostavilo se, istorijsku ideju. 

Novac je ubrzo obezbeđen preko Ministarstva vojske i prve "Edisonke" sa dinamom i pratećom opremom zasijale su u Zgradi Čaurnice Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu, juna 1884. godine. Radilo se o 30 sijalica pojedinačne snage, kako se tada govorilo "od 11 sveća".

Informer

Noćni rad je organizovan odmah po montaži i Kraljevina Srbija je, na čuđenje što saveznika što neprijatelja, svoju vojsku naoružala dovoljnom brojem topova.
Svečanom puštanju u pogon "Svetla na stuju", prisustvovao je lično kralj Milan Obrenović sa suprugom, kraljicom Natalijom.

Hroničari su zabeležili i da je kralj Milan tada rekao: "Eto, Bogu hvala, dođe Sunce i na naša vrta".
Slavilo se tog juna pre 140 godina danima, Toša Selesković i Pavle Šafarik su odlikovani ordenom Takovskog krsta, a Kragujevac je, veruje se, nekoliko meseci pre prestonog Beograda dobio prvu električno osvetljenje koje je u dvor u kome danas zaseda Skupstina grada Beograda stiglo nekoliko meseci kasnije.