12.06.2024.

13:18

Foto: V. J.

Srbija

Kineske sarmice oduševile Srbe! Zajedno su ih spremali

Oni koji su bar jednom bili, opet su se rado odazvali pozivu, između ostalog i zbog kineskih specijaliteta, posebno sarmica!

Zongzi su pirinčane kugle, neizostavan su deo svečane trpeze u Kini. Podsećaju na srpske sarmice od zelja, prave se od lepljivog pirinča, mlevenog crvenog pasulja, kikirikija, kandiranog voća i sa malo mesa. Smesa se potom mota u bambusov lista, uvezuje kanapom i kuva na pari ili na tihoj vatri.

Zaposleni ogranka Kompanije Zi Đin Koper u Majdanpeku ugostili su osnovce škole "Mihajlo Sporić" želeći da ih upoznaju sa tehnikom pravljenja ovog specijaliteta. 
- Bambusov list najpre napravimo u obliku fišeka i u to stavimo smesu, koju na poseban način uvijamo u obliku pisma. Na kraju uvežemo čistim kanapom i kuvamo - objasnila je deci postupak Jong Jing.

U ovom kulinarskom poduhvatu okušali su se i rukovodioci Rudnika bakra u Majdanpeku.
 - Videću kako mi ovo polazi za rukom - rekao je kroz smeh Nebojša Stojanović, direktor rudnika bakra Majdanpek.

Uz njega su svoju umeštnost u pripremi ovog Kineskog specijaliteta pokazali i Peko Minić i Dejan Vukomanović, upravnici pogona Flotacija i Površinskog kopa u Majdanpeku.

 - Evo, pokušavamo i mi da vidimo koliko smo vični kao naši prijatelji iz Kine, šaljivo kaže Minić, i dodaje kroz smeh da pomaže i suprzi kada sprema sarmice.
- Supruga i ja u kućiimamo dogovor, da ja jedem a da ona sprema - duhovito je odgovorio  Dejan Vukomanović, upravnik Flotacije.

Tokom ovog festivala koji je u Kini jedan od najvećih i najpoštovanijih, pored pripreme pirinčanih kugli koje su deo tradicije stare preko 2.000 godine koliko i sam Festival, predstavljaju se brojni narodni običaji. Prave se vrećice od svile  organizujuju trke zmajevih čamaca a sve u čast najvećem Kineskom pesniku i patrioti Ku Juanu.