12.06.2024.

15:16

Foto: J. V.

Srbija

Zaplovimo Srbijom! Na redu je čišćenje smederevske marine

- Pre dva dana raspisana je javna nabavka za odmuljavanje ovog dela marine i očekuje se da već početkom avgusta ovde budu mašine koje će sve detaljno očistiti. To će biti prvi korak i jedan od preduslova ka uređenju smederevske marine, koja je dugogodišnji san Smederevaca – rekla je Jasmina Vojinović, gradonačelnica Smedereva.

Na sastanku sa direktorom Agencije za upravljanje lukama Vukom Perovićem dogovorena je dinamika radova i koraci potrebni da oni budu završeni u predviđenom roku.
- Ovo je jedan od projekata koji ćemo raditi zajedno sa lokalnom samoupravom i jedan od najvažnijih projekata u Srbiji, a čišćenje akvatorije marine u Smederevu predstavlja preduslov za izgradnju ovog nautičkog objekta. Ova marina je uvršćena u projekat "Zaplovi Srbijom", koji će izmeniti lice naše zemlje - rekao je Perović.

Informer

Tokom projekta, kako je rečeno, gradiće se pet marina na Dunavu, nova međunarodna putnička pristaništa, a u planu je razvijanje linijskog i kanalskog saobraćaja.

- Podsetiću da je počela izgradnja prve faze marine u Velikom Gradištu, kao i da je potpisan ugovor o izgradnji golubačke marine. Osim toga, gradićemo marine i u Smederevu, Somboru i Kladovu. Naš cilj je da gradove koji leže na obalama Save i Dunava, među kojima je i Smederevo, visoko pozicioniramo na nautičkim mapama Evrope i sveta – rekao je Perović.
Za odmuljavanje smederevske marine javnom nabavkom je predviđeno 50 miliona
dinara, a trebalo bi da bude očišćeno 50.000 kubika mulja.