13.06.2024.

15:36

Foto: instagram/euzaturizam

Srbija

Šok na Ramskoj tvrđavi! Dobro otvorite oči: Da li su to duhovi?

Nije čudno ako se tamo "oči u oči" sretnete sa rimskim legionarom, turskim vojskovođom ili austrougarskim baronom... 

U prvi mah, kao i mnogima, verovatno će vam proći kroz glavu da vam se priviđa, na primer, sultan Bajazit, a onda ćete shvatiti da je reč o autentično kostimiranim vodičima...

Tako, svako ko dođe na ovu tvrđavu postaje deo nesvakidašnje priče. Vodiči, u ulogama znamenitih ličnosti iz različitih epoha, kojima je ovo mesto bilo važno, govoriće vam o svojim iskustvima..."Upoznaćete" rimskog legionara Licinijusa Rufusa, čije ime je pronađeno uklesano na kamenoj ploči ispod tvrđave, sultana Bajazita II, po čijem je nalogu utvrđenje Ram i podignuto, te grofa barona Lopreštija, koji je krajem 18. veka Ramsku tvrđavu branio od Turaka, a i Vuka Karadžića...

Ova turistička šetnja je jedinstvena u Srbiji, jer i posetioci učestvuju u istorijskim lekcijama koje pripovedaju vodiči.  

- Ukoliko u grupi posetilaca imamo mlade, narativ prilagođavamo njima, jer nam je namera da deca nauče nešto novo, da im poseta Ramskoj tvrđavi ostane u sećanju i da je pamte po lepom doživljaju - kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

Ona dodaje da za pripremu scenarija koriste različite izvore i tragaju za nekim zanimljivostima i manje dostupnim podacima koji nisu često objavljivani.

- Među našim vodičima-glumcima je i jedan profesor istorije koji nam daje zanimljivosti, a koristimo i priče koje čujemo od meštana, koje se ovde prenose s kolena na koleno. Posetioci mogu da učestvuju u uzbudljivim pričama i legendama sa Ramske tvrđave svake nedelje od 16 sati a rezervacije nisu neophodne - kaže Stojanovićeva.