13.06.2024.

18:12

Foto: Rina

Srbija

Ubi bože! Voćari pod Jelicom se hvataju za glavu!

- Na samo sedam dana pred berbu kajsije, grad je oštetio voćnjake. Nevreme praćeno gradom bilo je snažno, padao je mešovit grad, bilo je krupnijih i sitnijih ledenica. Sada sagledavamo štetu i odmah su evidentni udarci na plodovima. Živimo od voćarstva, koje gajimo na pet hektara, najviše pretenduje šljiva, potom jabuka, kajsija i nešto kruške - kaže za agenciju Rina Zoran Stojić, voćar iz sela Banjica.

On dodaje da jaka oluja nije zaobišla nijedan voćnjak i da je šteta pričinjena svuda. Ipak, kako kaže, godinama se bavi poljoprivredom i navikao je na ove teške uslove i vremenske nepogode.

- Grad je sve zakačio, ali već znamo da on retko kad Banjicu preskače, samo zavisi da li je jačeg ili slabijeg intenziteta, poslednji put slično je bilo 2017. godine - kaže Stojić.

Profesor Svetomir Stamenković, voćar iz Banjice, kaže da je pregledima utvrđeno da je više od 95 odsto oštećenih plodova.

Informer

- Neki plodovi su totalno uništeni, popadali po zemlji i to je, praktično, izgubljeno! Ono što je ostalo na granama treba zaštititi jer može da se iskoristi, da se preradi za rakiju, kompot, sokove. Tako voćari mogu nešto da iskoriste - predlaže prof. dr  Stamenković.

Meštani ovog kraja treba da- Nama predstoji prijava osiguravajućim kućama da oni izađu na teren, da vidimo kako će to proceniti I nadamo se da će biti realni u proceni, proizvođači uvek kažu, hoćemo da es osiguramo, ali da to uvek bude realna procena. Kajsija je stradala sedam dana pred berbu, spas je tako što će ići u industriju za rakiju, compote i sokove, što je jedini način da se oštećeni plodovi kajsije iskoriste”, zaključio je Stamenković.