14.06.2024.

16:23

Foto: Shutterstock/D.K.

Srbija

Niš nikada nije ostao bez krvi: Snežana i Marija rekorderke među davaocima

Priznanja su im uručena povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta Niš, rekla je da građani imaju sreću da zdravstvene ustanove u tom gradu nisu nikada ostale bez rezervi krvi i da se u Nišu nikada nije nije uključio "crveni alarm" za dobrovoljno davanje krvi.

- Veliko hvala našim sugrađanima što ne dozvoljavaju da do toga dođe. Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun tradicionalno u Crvenom krstu Niš i širom Srbije služi da odamo priznanje zahvalimo se višestrukim davaocima. Ovo je i prilika da skrenemo pažnju koliko je važno prikupiti dovoljno jedinica krvi, koliko je važno da krv čeka pacijenta i koliko je važno da svi zajedno radimo na promociji davalaštva - izjavila je Stojanović.

Među višestrukim davaocima krvi koji su danas dobili plakete su i Nišlijke Snežana Milikić (60) i Marija Cvetković (50). One su krv dale po 38 puta.

Marija Cvetković kazala je za naš portal rekla je da žali što do sada nije dala krv još koji put i nada se će moći i dalje da bude dobrovoljni davalac.

- Ako sam barem jedan život spasila to je stvarno za mene izuzetna nagrada. Kao i većina davalaca počela sam da dajem krv sa 18 godina, u srednjoj školi, a onda posle toga vas jednostavno vuče. Poručila bih svim ljudima koji su zdravi da daju krv, jer to je ujedno i pokazatelj da ste zdravi - kaže Marija.

Snežana Milikić je poručila da će biti dobrovoljni davalac sve dok joj zdravlje to dozvoljava.  

- Moja krvna grupa je poprilično specifična jer je nulta negativna. Bila sam dete kada je krv bila potrebna jednom članu porodice i videla sam koliko je teško doći do te krvne grupe tako da je to negde bilo usađeno u meni. Smatram da je davanje krvi najmanje što možete da uradite da biste nekome pomogli - dodala je Snežana.

Priznanja na današnjem obeležavanju Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi dobili su, između ostalih i učenica četvrtog razreda Prehrambeno-hemijske Sara Savić i  učenik trećeg razreda te škole Dimitrije Trajković za osvojena prva mesta na nacionalnom konkursu "Krv život znači".

Sara je pobedila u kategoriji kratkih motivacionih SMS poruka, porukom "Doniraj krv da se nekom umiri bura, a život bude pun lepih avantura", dok je Dimitrije osvojio prvo mesto vizualom koji prikazuje sat koji otkucava minute i pokazuje koliko je važno da se da krv da bi neko preživeo.