14.06.2024.

18:34

Foto: S. S.

Srbija

Ni manjeg auta, ni veće ljubavi! Dvadeset godina romantike u Kragujevcu!

Posetioci će, prema najavi organizatora, Udruženja ljubitelja "Fića" i Gradske turističke organizacije, moći da vide osamdesetak  automobila proizvedenih u nekadašnjoj fabrici "Zastava".
- "Fića" je jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Kragujevca, a mnogima predstavlja i uspomenu na jedno vreme i zemlju koje više nema. Turistička organizacija sa velikim zadovoljstvom organizuje ovu manifestaciju koju iz godine u godinu posećuje sve više turista iz Srbije i regiona - rekla je direktorka Gradske turističke organizacije Kragujevac, Mirjana Milenković. 

Prvi "fića" sišao je sa proizvodne trake kragujevačke "Zastave" 1955. godine, a službeni naziv bio je "fiat 600". Do kraja proizvodnje, 1985. napravljeno je gotovo milion ovih automobila. 

Informer


On je dodao da će u defileu, koji je ujedno i najatraktivniji deo programa, učestvovati i neki drugi modeli "Zastave" - "jugići", "tristaći", "stojadini"…
Udruženje ljubitelja "fića" ima oko 300 članova, a među njima ima i poznatih ličnosti iz sveta sporta, privrede, kulture…

Najpoznatija vlasnica "fiće" je italijanska i holivudska zvezda, svojevremeno jedna od najlepših žena sveta, Sofija Loren.