14.06.2024.

20:03

Foto: Privatna arhiva

Srbija

Protivgradna raketa završila u sobi! Srećom, niko nije stradao

Topolska sela Banja, Krćevac, Zagorica, Lipovac, Kloka, Belosavci su najviše pogođena. Za većinu letine sezona je završena. Uništene višnje, kajsije, šljive, nektarine, povrtarske kulture...

Informer

Sa Radarskog centra Bukulja i Bešnjaja branila se čitava Šumadija i ispaljeno je oko 500 raketa. Dogodilo se, međutim, da je jedna završila u dvorištu porodice Matić u Kloki, a druga u porodičnoj kući u Gornjem Milanovcu.

- Usled dejstva protivgradne zaštite dogodio se i jedan incident kada je na porodičnu kuću u ulici Proleterskih brigada pala neeksplodirana protivgradna raketa. Srećom, niko nije povređen. Opština će nadonaditi štetu porodici, a svakako ćemo tužiti proizvođača raketa -  rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac. 

Informer

On je posetioporodicu u čiju kuću je upala protivgradna raketa i tom prilikom istakao da će opštinske ekipe za procenu štete obići  teren da bi se popisala sva nastala šteta.

Radarski centri Bešnjaja i Bukulja delovali su sa svojih protivgradnih stanica i ispaljeno je više od 200 raketa u gradonosne oblake. Pripadnici Uprave imali su samo četiri intervencije na terenu a do izlivanja kišne kanalizacije došlo je u naseljima Pivara, Ilićevo i kod "Rode". Voda je najviše napravila probleme na ulicama Kragujevca, dok sugrađani nisu prijavljivali poplave u podrumskom prostoru ili stambenim objektima. Stanje je stabilno, voda se povukla i grad normalno funkcioniše. Snabdevanje vodom, strujom i gasom je normalno - rekao je Zoran Kočović načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac.

Prema izveštaju rukovodioca Radarscog centra Bešnjaja Marine Perišić Tutuš, nepogoda se kretala brzinom od 80 kilometara na sat.

- Grad je padao od 17.50 do 18.00 a prema podacima Glavne meteorološke stanice Kragujevac i za ovo kratko vreme sručilo se 28 litara kiše - piše u saopštenju. 

Informer

Više od 50 odsto useva u Braničevskom okrugu je uništeno tokom nevremena u četvrtak popodne, a oštećene su i fasade na kućama, automobilima...
Najveću štetu pretrpeo je Golubac u kome je Štab za vanredne situacije proglasio vanredno stanje.
- Pored ostalog, uništen je krov na gradskoj Biblioteci a veliku materjalnu štetu pretrpela je i Golubačka tvrđava koja je danas bila zatvorena za posetioce. Štab za vanredne situacije popisuje štetu - rekli su nam u ovoj opštini.