17.06.2024.

09:15

Foto: V. J.

Srbija

Alatka joj oštra, a ruka precizna! Saški retko ko sme da izađe na "megdan"!

Takmičenje u košenju je najatraktivniji deo manifestacije koje privlači posmatrače, pa su turistički poslenici iz Bora ove godine obogatili program nastupom folkloraša iz Donje Bele Reke i Slatine. Tako da je dan na zadovoljstvo brojnih posetilaca bio veoma zanimljiv. 

Među kosačima su i oni koji učestvuju već nekoliko godina, a drugi put učestvuje i najmlađa poljoprivrdenica iz sela Luka, Saška Martinović koja ima svega 24 godine.

Ipak, pokazala je da ima veštu i snažnu ruku i pehar joj je, tvrdi i konkurencija, zasluženo pripao.

Informer

- Jesam najmlađa ali sam se trudila da i ove godine dobrom tehnikom budem najbolja. Moja protivnica iz Zlota je starija, ima oko 60 godina. Kosili smo 30 metara u dužini, i dva metra po širini pa iako mi je malo otežavala kosidbu velika vrućina, pokazala sam se kao najbolja "na ručnoj kosi" - priča nam Saška.

Informer

- Kosim od desete godine. Kao i sve ostale poslove, pa i da kosim ručnom kosom naučila me je moja baka Bica i eto, kući sam donela pobednički pehar i zahvalnicu - pohvalila se Saška.

Njen svekar Miodrag bio je najbolji u muškoj konkurenciji, a nagrađen je motornim trimerom.

Drugoplasirani je Milan Siminjesković iz Zlota kome je pripala električna kosačica, a trećeplasirani Nenad Joksimović iz sela Gornjane osvojio je ručnu kosu.