18.06.2024.

16:39

Foto: printscreen Twitter

Srbija

(VIDEO) Bežanija! Zašto je nestašni paun pobegao iz zoo-vrta?

- Odmah po pozivu građana, radnici zoo-vrta su preuzeli pticu. To se dešavalo i ranije, jer su kod nas paunovi pušteni da slobodno šetaju, pa ponekad prelete ogradu, ali se brzo i vrate. Oni nisu opasni, tako da ne predstavljaju pretnju za ljude - rečeno je Informeru u zoo-vrtu. 

Osim iznenađenja što su ga ugledali na neobičnom mestu, paun nije uplašio Dorćolce, a mnogi od njih su se podsetili "bežanije" ovih ptica i ranije, i to se, takođe desilo tokom juna. 

Prema rečima veterinara, reč je o vremenu kada paunovima počinje sezona parenja pa su zato u ovom periodu aktivniji!

Iste godine kada je stigao u Srbiju, 1988. šimpanza Sami je i pobegao iz zoo-vrta. Rešetke su, pisali su svi mediji, bile ojačane katancima, ali to ga nije sprečilo da ih nekako razvali i prošeta čak do Gospodar Jevremove i Ulice kralja Petra.

Tadašnji direktor Beo zoo-vrta pokojni Vuk Bojović uspeo je da ga se domogne i vrati kući. 

Samo dva dana kasnije Sami je ponovo preskočio zidine zoo-vrta. Ulica cara Dušana bila je blokirana, zaustavljen je saobraćaj, a stotine ljudi je izašlo da posmatra neobičan prizor. Uprava zoološkog vrta odlučila je da ga savlada tako što će ga uspavati. Tako je i bilo.  

Najpoznatiji beogradski šimpanza, o kojem su i svetski mediji pisali posle njegovih bekstava, uginuo je 1992. a ubrzo je dobio i bronzanu statuu pored koje se rado fotografišu posetioci zoo-vrta.