19.06.2024.

17:02

Foto: Rina

Srbija

Preminuo jedan od najboljih srpskih novinara iz Čačka

Otašević je skoro pola veka neumorno i na samo njemu svojstven način beležio dešavanja u regionu kao i u ovom delu zemlje.
Bio je dopisnik Politike ekspres, a zatim dnevnog lista Politika, obrađivao je najsloženije teme i umeo da se i te kako bavi ljudskim sudbinama i životima.

U penziju je otišao pre pet godina, a istog dana dobio je novi zadatak i do sudnjeg dana bio je jedan od urednika Glasa zapadne Srbije i agencije Rina.

Veliki je njegov doprinos u trasiranju razvojnog puta jedne od najvećih produkcija i agencija u unutrašnjosti Srbije.
Ostaće upamćen kao izuzetno hrabar novinar, koji je u najtežim danima izveštavao sa Kosova, i koji je zabeležio brojna svedočenja napaćenog srpskog naroda sa ratišta širom bivše Jugoslavije.

Treba pomenuti da je svojevremeno pratio Svetsko prvenstvo u Španiji i jedini je novinar iz ovog dela zemlje koji je imao tu čast.
Gvozden Otašević je rođen 10. novembra 1951. godine u Čačku. Osnovnu školu završio je u Ljubiću, Gimnaziju u Čačku, Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Posle odsluženja vojnog roka u Vranju, zaposlio se kao novinar u NIP-u Politika, septembra 1977. godine.
Kao izveštač dnevnika Politika ekspres, pratio je Olimpijske igre u Moskvi (1980), Svetsko prvenstvo u fudbalu u Španiji (1982) i ratna zbivanja na području SFRJ, od Kosmeta do Like.

Gvozden Otašević je dobitnik brojnih prizananja, među kojima je najznačajnija nagrada Grada Čačka.
- Brate moj, bio si najbolji, jedinstven, častan, veličina od čoveka, takav si i otišao i takav ostaješ sa nama zauvek - rekao je Gvozden Nikolić, njegov dugogodišnji najbliži saradnik i prijatelj, vlasnik Glasa zapadne Srbije.