19.06.2024.

17:43

Foto: Z. G.

Srbija

(VIDEO) Šta rade ovi ljudi? Tutnji Zlatibor, čuje se do Tare!

Na Zlatiboru je počeo svetski Xross hard endure reli, prava poslastica, kažu upućeni, za ljubitelje moto sporta!

- Ovo je treća godina zaredom da se svetski Hard Enduro Reli zaustavlja baš na Zlatiboru, zahvaljujući Xross reliju. To je prva i jedina trka u istoriji moto sportova Srbije, koja se vozi na nivou svetskog šampionata -  kaže Vladan Komatović, direktor trke.

U naredna četiri dana oko 250 profesionalaca i amatera vozača iz 40 zemalja takmičiće se u četiri kategorije Pro, Expert, Hobi i Amater po predelima Zlatibora, Tare i Mokre Gore.

Prvog dana vozači su testirali svoju spretnost na Prologu, odnosno na poligonu sa izazovnim preprekama, poput kamenjara, ogromnih balvana i traktorskih guma.

Od četvrtka do subote, očekuju ih po100 km duge trase koje vode preko nepristupačnih predela Tare, Mokre Gore i Zlatibora.
- Vozače na trasama očekuju prirodne prepreke poput kamenjara, kanjona, strmih i klizavih nizbrdica i uzbrdica uz koje će neretko morati da guraju svoje motore. Međutim, očekuje ih i prelepa vožnja kroz livade i grebena sa kojih puca prelep pogled – dodaje Komatović.


Ima i onih koji su bili prošle godine. Oni kažu da su izuzetno zadovoljni uslovima, kao i to da smatraju da su ovo jedne od težih staza koje su vozili.
- Sutra će krenuti u savladavanje zahtevne trase od 100 kilometara na Tari. Ova prelepa srpska planina ozbiljno umori sve takmičare, pa čak i oni najbolji među njima ostave poslednje atome snage pokušavajući da savladaju brojne nizbrdice i uzbrdice uz koje neretko moraju da guraju svoje motore, teške preko 100 kilograma. U petak se reli nastavlja još jednom hard enduro vožnjom od 100 km, ovoga puta kroz živopisnu Mokru Goru. Pokazalo se do sada da ni Mokra Gora nije lak izazov za hard enduro vozače. Prolaziće kroz brojne kamenjare i kanjone. Poslednji dan Xross relija u subotu voziće izazovnu stazu kroz planinu Zlatibor, koja se završava na Kraljevom trgu u centru Zlatibora. Događaj će biti ovekovečen dodelom nagrada – zaključuje Komatović.