22.06.2024.

10:31

Foto: Foto: T. J.

Srbija

(VIDEO) Drina je najlepša tamo gde je "kriva"! Žićina plaža je u inostranstvu, ali vam pasoš ne treba!

Tokom letnje sezone, brojni posetioci svakodnevno dolaze na ovo kupalište u potrazi za osveženjem, druženjem i opuštanjem.

Iako se godinama priča o potrebi da se Žićina plaža uredi, konkretni koraci izostaju zbog složenih katastarskih problema.

Naime, prema katastarskim knjigama, posetioci ove plaže se formalno ne kupaju u Srbiji, već u inostranstvu, doduše u Republici Srpskoj, ali ponekad čak i nekoliko stotina metara u dubinu.

- Nemirna reka Drina je menjala svoj tok, a te promene nisu redovno zapisivane u dokumentima. Dok se ovaj problem ne reši, nije moguće obezbediti struju, vodu, toalete i ostale prateće sadržaje na ovoj popularnoj plaži. Grad Loznica redovno raskrči rastinje duž prilaznog makadamskog puta, popravi i poravna put, te postavi kontejnere za otpatke, ali to je sve što trenutno može da se uradi - saznajemo od komunalnih službi Grada Loznice. 

Nesređene granice i nedostatak infrastrukture onemogućavaju dalje uređenje ove prirodne lepote, uprkos tome što postoji idejno rešenje za razvoj turističko-rekreativnog kompleksa.

Informer

Posetioci, međutim, i dalje dolaze u velikom broju, privučeni prirodnim lepotama i osvežavajućom vodom Drine.

- Voda je fenomenalna, neobično za ovo doba godine. I znam da je neuređeno katastarski, ali šta smeta - kaže jedan od kupača koji redovno dolazi.

Za dolazak na Žićinu plažu ne treba ni pasoš ni lična karta.

- Ovo je deo Srbije. Drina je administrativna granica. Nemamo problema - smeje se jedan Lozničanin koji godinama dolazi na ovo mesto. 

Svi kupači tvrde da je voda topla, kako kažu, kao da je avgust i nikada ranije nisu dolazili na Žićinu plažu!