04.07.2024.

11:47

Foto: zdravopancevo.rs

Srbija

U Pančevu 12 osnovaca nije uspelo da upiše srednju školu u prvom roku! Slobodna mesta ima za "zanimanje budućnosti"

U ovoj školskoj godini završni ispit u Pančevu polagalo je 1.123 osnovaca, a 12 njih nije uspelo da upiše srednju školu u prvom upisnom roku. 

Većina đaka uspela je da upiše školu koja im je bila prva, druga ili eventualno treća na listi želja, potvrdila je mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća Grada Pančeva zadužena za obrazovanje.

Ona je za zdravopančevo.rs izjavila da je za đake u drugom krugu ostalo 66 slobodnih mesta na četvorogodišnjim smerovima i 55 na trogodišnjim. 

– U Pančevu imamo 12 neupisanih učenika, ali i u drugim opštinama Južnog Banata takođe imamo određen broj neupisanih učenika, a svi oni apliciraju i u našim školama. Mesta ima još u Mašinskoj školi Pančevo, Poljoprivrednoj školi "Josif Pančić", Tehničkoj školi "23. maj" i u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" na smerovima koje traju tri godine – rekla je uoči drugog upisnog kruga Tatjana Božić.

Informer

Božić je istakla da direktori škola uvek konsultuju privredu za potrebe kadrova i imaju u vidu mogućnosti koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pruža., a sarađuju i sa Gradom Pančevom i Regionalnom privrednom komorom.

– Na osnovu zajedničkih konsultacija kreiraju se novi smerovi u skladu sa potrebama tržišta. Na primer, ove godine je u Tehničkoj školi "23. maj" otvoren smer pedikir-manikir, u trajanju od tri godine, a u Poljoprivrednoj školi "Josif Pančić", smer poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija. Na ovom obrazovnom profilu još uvek ima slobodnih mesta, a zanimanje za koje će se školovati đaci predstavlja zanimanje budućnosti, jer je Južni Banat poljoprivredni kraj, a digitalne tehnologije su nešto bez čega se danas ne može. Osluškujemošta bi deca želela, koji su to smerovi koji omogućavaju učenicima da se po završetku škole samozaposle, odnosno postanu preduzetnici. Cilj nam je da u skladu i sa dualnim obrazovanjem, otvaramo smerove kako bi deca, kad završe srednju školu, imala mogućnost i da studiraju ono što žele, ali i da se zaposle – istakla je Božić.