06.07.2024.

08:45

Foto: Foto: N. B.

Srbija

Kad ona uzme alat u ruke, sevaju munje! Ana je bolji majstor od mnogih muškaraca!

- Posle završene Osnovne škole "Branko Radičević" u Kuzminu, malo sam se dvoumila oko izbora
srednje škole. Bila sam vrlo dobar učenik i posle razgovora sa mojim drugarima najprivlačnije
zanimanje mi je bilo varilac! - kaže Ana. 

Svesna je da svima koji čuju čime se bavi, to zvuči čudno. Kaže da u celoj Srbiji ima tek nekoliko žena varioca, a ona je jedina u Vojvodini

- Što duže radim, sve mi je lepše. Na izbor zanimanja dosta je uticao i moj stariji brat, koji se godinama bavi ovim poslom - priča Ana. 

Informer

Sitne građe, lepotica crne kose i zelenih očiju odlično se, kažu i njeni profesori i poslodavci kod kojih je obavljala profesionalnu praksu, snalazi s ovim teškim poslom.

Informer

Smer bravar-zavarivač završila je sa svim peticama!
- Na prvoj godini mi je, moram priznati, bilo malo teško, jer je to "muška" škola, bilo je malo nas devojaka. Mladići su se lakše snalazili, ali sam već na drugoj godini odlično "plivala" - krenula je praksa u mitrovačkim firmama, najpre dva, a potom i tri puta nedeljno i sve je pošlo glatko. Naučeni smo u našoj višečlanoj porodici da smo samostalni i odgovorni  - nastavlja. 

Od malih nogu, su, kaže, naučeni da dele obaveze sa roditeljima, imaju izraženu radnu disciplinu. 

- Ne žalimo se kad naiđu probemi, već ih rešimo! Obožavam svoj posao, želim konstantno da se usavršavam i napredujem, da savladam sve postojeće tehnike zavarivanja i da radim sa svim materijalima - zacrtala je svoj cilj. 
Ana neće kao drugi maturanti uživati u letnjem odmoru, već će preko leta raditi u Brodogradilištu u Mačvanskoj Mitrovici a tako će i da uči i da zaradi novac za nastavak školovanja!
- Kako je moj smer trogodišnji već sam upisala vanredno četvrtu godinu, a potom su mi planovi i da nastavim školovanje na Višoj školi u Beogradu. Želim sve, želim uspešan profesionalni i porodični život - poručuje mlada Mitrovčanka.