05.07.2024.

18:04

Foto: Zlatibor pres

Srbija

Ona visi, on je prosi! Još se u Ljubišu na Zlatiboru prepričava ova veridba!

Zahvaljujući zip lajnu, koji je osmislio Miroslav Šaptović i njegova porodica turisti koji dođu u ovaj kraj ne zadržavaju se samo na Zlatiboru, već obilaze i okolna sela.

Smešten je na oko 20 km od centra Zlatibora, a sama vožnja traje oko minut. Preletanjem preko ove sajle svi posetioci imaju priliku da uživaju u najlepšem pogledu na znamenitosti i lepote ovog zlatiborskog sela, piše zlatibor pres.

- Dužina zip lajna je 550 m, trajanje spusta je oko jedan minut, a najviša nadmorska tačka je 140 metara. Što se tiče samog spusta, može se voditi pojedinačno ili u paru, sedi se u sedištu kao u fotelji a usput može i da se snima svojim telefonom, nema nikakvih cimanja. Maksimalna brzina spusta je 40 kilometara na sat, a povratak sa druge strane je našim autom - kaže Savo Šaptović, instruktor zip lajna u Ljubišu.   

Informer

Ovu najdužu adrenalinsku atrakciju u Srbiji, za šest godina od otvaranja posetilo je više od 15.000 turista. Tu se vozio i Novak Đoković, starina od 93 godina ali i beba stara samo dva meseca! 

Instruktor i sin idejnog tvorca tvrdi da je spust izuzetno bezbedan te da je oprema atestirana na 24 tone a najupečatljivije su im bile veridbe, koje su više puta organizovali.

- Jednom nas je zvao momak iz Čačka i pitao je da li može da se veri kod nas na sajli i da li postoji mogućnost da ih zaglavimo na pola sajle. Mi smo to uspeli, nju smo "zaglavili" a dečko je otišao, navodno po nju u spasavanje i tako je pitao da se uda za njega. Imali smo pet, šest takvih situacija - priča Savo.   

Na 190 metara brzinom od 100 na sat!

Naredni poduhvat vlasnika žičare jeste izgradnja povratne žičare koja će se nalaziti na 190 m visine a brzina spusta biće 100 kilometara na sat! Cena spusta trenutno košta 1.500 dinara a radno vreme u letnjoj sezoni je od 9 do 20 časova.