07.07.2024.

07:20

Foto: B.I.

Srbija

Danas se ovde ništa ne radi! Ivanjdanski sabor je praznik za Zlatarce

Na ovaj crkveni praznik, kad ništa ne valja raditi, okupljaju se da predahnu od senokosa i njive, pa da nadmetanjem u starim čobanskim veštinama motivišu mlađe da nauče stare zanate, kao i da očuvaju, i nastave održavanje ove manifestacije.


Nekadašnje sastajalište zlatarskih čobana, drvoseča i rabadžija, ostalo je samo u lepom sećanju mnogih, koji su odrasli pod skutom ove planine, ali i svima koji su pod njom proveli ceo vek, danas ih nema kao nekada, ne čuje se pesma i igra, ali se ipak bar jednom godišnje okupe na zbornom mestu i prisete, kako kažu, lepih vremena.

Svako selo, kažu nam gorštaci, imaće svoju ekipu za nadmetanje, koje počinje nešto posle 9 sati ujutru i traje do popodne, nakon čega sledi proglašnje najboljih i vašar uz muziku pod šatorom.
Takmičiće se u onim pravim starinskim veštinama, današnjim generacijama malo poznatim, a ko je su do pre pola veka bile potreba i razonoda starovlaškim planincima.

Informer

Bacaće kamen sa ramena, skakati u dalj, prevlačiti kličak i konopac, odmeriće snagu i  spretnost u struganju balvana kladarom, a igraće fudbal i odbojku.

Informer


Rabadžije će na "megdan" izvesti svoje junake, volove, za čije nadmetanje vlada veliko interesovanje u ovom kraju. S obzirom na to da su sela u nedrima planina, još ima onih koji su izbrali da žive od najtežeg fizičkog posla, i sačuvali su zanat koji je hranio planinska sela.

Biraju i mis Zlatara!

I dame će imati svoje takmičenje, i to u lepoti.
Po prvi put su lane organizatori došli na ideju da osmisle ovako nešto, što je zaista obogatilo sadržaj sabora i privuklo pažnju mlađe publike. Pobednici će kao nagrada pripasti sedmodnevni boravak u Čanju, a dok dve pratilje dobijaju vikend na Zlatiboru.