12.07.2024.

12:13

Foto: K. V.

Srbija

Ibrom plove neke čudne barke! Kreće "Veseli spust"

Popularna regata na rečnoj trasi dugačkoj oko 25 kilometara, od srednjovekovne tvrđave Maglič do Kraljeva, naša je najstarija manifestacija te vrste. 

Za regatu Ibrom nije neophodna posebna prijava splavara, međutim oni koji su odseli u Kraljevu, a učestvovaće na regati potrebno je da se prijave turističkoj organizaciji za prevoz do Magliča. Za njih je obezbeđen besplatan prevoz kako za učesnike, tako i za njihova plovila - izjavio je Igor Tešić, zamenik direktora turističke organizacije Kraljeva. 

- I ove godine očekujemo tradicionalno veliki broj ljubitelja regate iz Slovenije. Kraljevo je pobratimski grad sa Mariborom, odakle broj "veselospustaša" s godinama raste. Takođe, tradicionalno nam dolaze Vojvođani, ali i učesnici iz gotovo svih gradova Srbije i regiona - kaže Tešić.

Informer

On ističe da je u ovim tropskim danima nivo Ibra prilično nizak zbog čega apeluje na učesnike da sa plovila ne skaču u reku, jer je Ibar pun skrivenih stena. Najvažnije je da nivo reke dovoljan da se regata realizuje, uz posebne mere bezbednosti kojima organizatori svake godine pribegavaju. Uz dobro raspoloženje neophodno je poneti i kape i šešire, jer se u nedelju u klisuri očekuje temperatura preko 40 stepeni po Celzijusu

U Kraljevu su zbog ove manifestacije rezervisani gotovo svi smeštajni kapaciteti na teritoriji grada.  

Informer

Tokom 35 godina najveselijeg splavarenja na Balkanu, mogla su se videti najmaštovitija rečna plovila sačinjena od drveta, gume, pa čak i školjki popularnog "fiće". Rekom su plovile amfibije, mini gusarske lađe, roštilji i šankovi na vodi, di-džejevi sa kompletnom opremom i razglasom. Ove godine Dolinom jorgovana će ponovo odjekivati zvuci trube, jer je veliki broj trubačkih orkestara s juga, koji učestvuju na Saboru u Guči, potvrdio svoj dolazak.

Start u nedelju u 10

Start najluđe žurke na vodi predviđen je za nedelju, 14. jula u 10 časova, podno zidina tvrđave Maglič. Znak da plovila započnu svoje "krstarenje Ibrom" daće kapetan plovidbe, gradonačelnik dr Predrag Terzić. A da sve protekne u najboljem redu, kao i o bezbednosti svih učesnika na vodi i na obali, staraće se pripadnici Sektora za vanredne situacije, MUP, Crvenog krsta, lekarske ekipe, kao i ovdašnji kajakaši.

Prvi predah splavari će imati najpre sedam kilometara nizvodno u Bogutovcu, a potom i u Mataruškoj Banji. Tu će se, istovremeno, održati i manifestacija "Srebrni kazan" - takmičenje u pripremanju čorbastog pasulja, u narodu popularno kao "Pasuljijada", kojim će moći da se okrepe i svi učesnici, ali i posmatrači. Pobednikom "Veselog spusta" se može smatrati svako ko se u nedelju 14. jula otisne Ibrom u najveselijem spustu na vodama Srbije!