13.07.2024.

07:50

Foto: Foto: printscreen youtube

Srbija

(VIDEO) Ne stidite se, ako zaplačete! Boško je mnogo voleo jednu lastu - Danas ni njega nema, a i ovih ptica je sve manje!

- Laste se nalaze na listi ugroženih ptica, a njihov opstanak, između ostalog ugrožava prekomerna upotreba pesticida, ali i ljudski nemar. Moderna gradnja dovela je do toga da laste imaju poteškoće prilikom pravljenja gnezda u gradskim sredinama. Gradska lasta isključivo živi sa ljudima, a vrlo  mali broj živi u pećinama. Većina se prilagodila na gradske uslove. I one se gnezde prilično visoko - rekao je za RTV Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.


Da bi se usporio nestanak ovih ptica, zakonom je zabranjeno rušiti njihova gnezda..
- Nedavno je rekonstruisan jedan objekat u Petrovaradinu i tamo je bilo puno gnezda lasta. Zajedno sa investitorima uspeli smo da sačuvamo sva gnezda, tako što smo se penjali do njih, a zatim ih polako spuštali - kaže Tucakov i poziva građane da ako nešto slično primete, pozovu stručnjake iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Pored toga što je vesnik proleća, a ističe se i elegancijom, lasta je korisna ptica jer se hrani insektima, poput komaraca, muva, lisnih vaši...

Informer

Koliko je poznato, jedini čovek na celom svetu koji je uspeo da pripitomi lastu je Boško Dugački, svinjar iz sremskog sela Surduk.

Starac јe pronašao lastu, ispalu iz gnezda, i odlučio da јe othrani. Tri puta dnevno hranio јe crvima iz prezrelih višanja. Nakon nekoliko meseci, lasta se vezala za starca toliko da mu јe staјala na ramenu dok јe hodao selom, ili mu јe sletala na šubaru, dok јe okopavao kukuruz.

Ovo je najpre kao reportažu prvi objavio novosadski novinar Željko Marković, koji je kasnije sa rediteljiem Milanom Belegišaninem uradio dokumentarni film "Lasta", koji je proglašen najboljim filmom na Festivalu kratkog metra u Beogradu 2008. godine.

Filmska priča o ljubavi dobrog starca i ponosne ptice mnoge je oduševila.
– Boško je beskrajno voleo tu pticu i ona je volela njega. Gnezdo joj je napravio u sobičku, a ona ga je pratila. Čak je letela oko njegove glave dok se šetao centrom Surduka. U prisustvu meštana sletala mu je na šešir. Nažalost, jednom je u niskom letu naletela na auto i čika Boško je ostao bez prijateljice– ispričao je kolega Željko Marković.


- Za mene je to jedna od najlepših priča o ljubavi i nevinosti ikad ispričanih. Da mi je neko rekao, pre nego što sam upoznao čika Boška, da je neko negde pripitomio lastu, odgovorio bih mu da je to verovatno koliko i uhvatiti lastu u letu - dodao je Marković.