16.07.2024.

15:04

Foto: Info centar juga

Srbija

Otkriće arheologa na Caričinom gradu! Na ruševinama rimske bazilike "tragovi" Stefana Nemanje!

Ovih dana na terenu sa njima, nalazi se i ekipa Francuske televizije Arte koja snima emisije o kulturi, a osim Caričinog grada posetiće i lokalitete u Rimu, Turskoj i Egiptu za potrebe dugometražnog filma, u kome će osim o caru Konstantinu biti priče i o caru Justinijanu i njegovom carstvu. Ovaj film će biti premijerno biti prikazan u Luvru, u Francuskoj. 

Za portal Info Centar Jug o trenutnim istraživanjima na lokalitetu, govorio je predstavnik Srpskog tima doktor Ivan Bugarski, rukovodilac projekta Caričin grad sa Arheološkog fakulteta u Beogradu.

- Poslednjih nekoliko godina radimo na prostoru tetrakohalne crkve u donjem gradu, jednog izuzetnog objekta četvorolisne osnove za koji ranije nismo znali. On nam se ukazao u georadarskim snimcima koje su naše kolege iz Beča radile za potrebe našeg projekta 2015. godine - kazao je dr Bugarski.

Informer

- Istraživanja ovog velikog prostora počela su 2019. godine nekim manjim plićim iskopima da bi se posle epidemije korone nastavila. Osim što otkrivamo crkvu  iz 6. veka jednu od najvažnijih crkava u Caričinom gradu imali smo i jedno lepo iznenađenje. Naime, prvi put u 110 godina dugoj istoriji istraživanja Caričinog grada, našli smo jasno definisane srednjevekovne celine ukopane u ruševine ove crkve koje potiču iz vremena kada je Stefan Nemanja preuzeo ove prostore od Vizantije i zasnovao Srpsku župu Dubočicu - ističe dr Bugarski.

Sva ova istraživanja sprovode se u saradnji sa kolegama iz Francuske.

Francuska ekipa broji pet članova, a najnovija istraživanja predvode vođe Francuskog arheološkog instituta istoričar Bernard Bavant koji se punih 47 godina bavi istraživanjem Caričinog grada i Catherine Vanderheyde, kao i članovi Srpskog tima sa Arheološkog Instituta u Beogradu koji predvodi sam doktor Ivan Bugarski i doktor Vujadin Ivanišević  sa svojom ekipom i studentima koji studiraju arheologiju. 

Informer

Na pitanje koliko je Caričin grad važan za istoriju ne samo ovog kraja već i za istoriju čitave Srbije i koliko ovaj lokalitet može da bude turistička meka za nerazvijena područja, doktor Bugarski kaže:

- Caričin grad je izuzetno važan, ne samo za Srbiju već i za Evropu i to je jedan od možda najzanimljivijih  lokaliteta ranovizantijske epohe. Reč je o zadužbini znamenitog cara Justinijana, čuvenog po raznim svojim dostignućima, vojnim, pravnim između ostalog i po izgradnji veličanstvenog zdanja Svete Sofije, u Carigradu, danas Istanbulu, a njegova zadužbina je i Caričin grad. Ono što mi istražujemo je ideal kako su oni zamišljali grad u 6. veku. Taj grad nije veliki ali je opremljen svim velikim postrojenjima i ima jedan širok  pojas infrastrukturnih radova u okolini i sve to je bilo urađeno u izuzetno kratkom vremenskom roku, zato što su u tom trenutku te državne carske investicije i donacije možda bile neograničene - opisuje dr Bugarski.

U ovom trenutku istražuje se bazilika i novi trg lučnog oblika. Na mestu gde se nalazila bazilika nikla je najverovatnije radionica za obrađivanje životinjskih rogova, koje su to pronađene u velikom broju. To je, kako kažu arheolozi, jedinstven slučaj u svetu da je takva bazilika, odnosno crkva pretvorena u radionicu.