20.07.2024.

12:26

Foto: To Zlatibor

Srbija

(VIDEO) A, sad, da zagrmi Guča! Na Zlatiboru izabrani finalisti za Sabor trubača

Svoje umeće u takmičarskom delu, na oduševljenje hiljade ljudi u publici, pokazalo je sedam
orkestara, a prema oceni stručnog žirija u Guču idu orkestri Milenka Filipovića iz Užica, Marka
Gligorijevića iz Bajine Bašte i Milovana Petrovića iz Užica.

Nagradu za najbolje odsviranu pesmu odnela je pesma “Gde si dušo, gde si rano” u izvedbi orkestra Milenka Filipovića iz Užica. Nagradu za najbolje odsvirano kolo poneo je orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte, a nagradu za najizvornije muziciranje dobio je orkestar Milovana Petrovića iz Užica.

Nagradu za najboljeg trubača 51. Sabora trubača – memorijalnu nagradu Mića Petrovića, po oceni stručnog žirija dobio je trubač Milenko Filipović iz orkestra Milenka Filipovića, a po oceni publike i novinara dobio je Marko Gligorijević.
Za najboljeg bubnjara nagradu je odneo Nemanja Nikolić iz orkastra Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja. Za najboljeg basistu proglašen je Milorad Grujičić iz orkestra Aleksandra Grujičića sa Vodica. Za najboljeg tenoristu proglašen je Ivan Todorović iz orkestra Vladimira Kuzmanovića iz Lučana.
Sabor je počeo tradicionalnom trubačkom budilicom kojom su duvački orkesti gostima i meštanima Zlatibora i Čajetine poželili dobro jutro zvucima trube.

Oni su turističkim vozićem i fijakerima prošli kroz Zlatibor svirajući trube, a svečanim defileom na Kraljevom trgu predstavili se okupljenima.