22.07.2024.

13:35

Foto: G.R.

Srbija

Njemu navigacija ne treba! Veselinov golub stigao iz Albanije! Preleteo 572 km i sleteo pravo na krov!

Ima ih više od stotinu, a jedan ga je proteklog vikenda posebno obradovao.

U višegrupacijskom letu na stazi dugačkoj 572 kilometra, od mesta Konispon u Albaniji, Veselinov golub se kući vratio 24. po redu od 609 koliko ih je pušteno na startu!


- Golubovi su pušteni ujutro u 5.20, a on je na krov čardaka u dvorištu sleteo tačno u 20.44 sati. Popravio je svoj rezultat! Prošli put se sa ovog leta vratio 40. a sada je postigao bolje vreme. Leteo je 619 metara u minuti iako su zbog ekstremno visoke temperature uslovi bili veoma teški - priča Veselin ponosito.

Informer

Na ovoj stazi prvi se kući vratio golub vlasnika iz Obrenovca koji je leteo duplo brže, čak 1.153 metra u minuti.

Veselin objašnjava da pismonoše mogu da lete i do 70 kilometara na sat i veruje da će lepotan iz njegovog jata treningom da napreduje i ostvaruje bolje rezultate.

Informer

- Mislim da sam otkrio budućeg šampiona! Za dugoprugaše u jatu biraju se golubovi koji kraća rastojanja preleću sporije. Mlad je, izlegao se prošle godine i osim što je dva puta leteo na stazama iz Albanije učestvovao je na kraćim iz Srbije i Makedonije - nastavlja Veselin.

Golubarstvo mu je hobi, a osvajanje bodova na registrovanim letačkim stazama izazov koji mu, kaže, pruža veliku radost.

Informer

- Pismonoše su čudo od ptica! Ma koliko daleko da su od kuće, oni će da se vrate. U tom iščekivanju kako vreme leta odmiče, raste adrenalin, a kada se vrati i sleti u golubarnik, uzbuđenje smenjuju neopisiva radost i ponos - kaže Veselin milujući svog lepotana kojeg u velikom jatu prepoznaje po atraktivnim sivim i crnim šarama na snežno belom perju.

Hoće da ga krsti

Veselinov ljubimac još nema ime, pa zato, kroz smeh kaže, da je razmišljao da ga krsti u obližnjem manastiru Ilinje!