22.07.2024.

16:16

Foto: Manastir Sv.Arhangeli kod Prizrena

Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja

Mitropolit raško-prizrenski Teodosije služio je svetu arhijerejsku liturgiju na praznik svete velikomučenice Nedelje, uz sasluženje više sveštenika te eparhije SPC. 

Informer

- Okupili smo se u ovom hramu koji nepokolebljivo stoji na prizrenskoj gori, poznatoj kao Potkaljaja, koji divno isijava blagodat i ljubav Božiju, da proslavimo divnu svetiteljku Hristovu, Svetu Nedelju. Kao što se ne može sakriti grad koji na gori stoji, tako se i ova svetinja nije mogla sakrti, nego je uz pomoć divnih ljudi iz čitavog sveta zasijala još lepše i sjajnije. Za nastojateljicu ove divne svetinje postavili smo našu monahinju Zlatu, monahinju manastira Brnjak kod Zubinog Potoka, da bi prisluživala kandilo vere i proiznosila molitve Bogu i Svetoj Nedelji, za naš stradalni narod na Kosovu i Metohiji – kazao je mitropolit Teodosije.

Informer

Neki su, kako je rekao, imali neke druge planove za ovu svetinju, "ali volja Božija je bila da ovo mesto postane ženski manastir i da se ovde okupljamo i slavimo Boga".

- Neka Gospod ukrepi mati Zlatu i dá joj snage i mudrosti na ovom putu, kako bi se u ovoj svetinji okupilo i sestrinstvo, a sve u slavu Božiju – zaključio je mitropolit Teodosije.