22.07.2024.

18:29

Foto: B. I.

Srbija

Dedi napravili žurku za 90.rođendan! On zanemeo kad je video kakva je torta!

U dvorištu u kome živi od rođenja priredili su mu slavlje, a za rođendansku tortu odlučili su da bude u obliku šajkače, koju slavljenik ceo život nosi na glavi! 

- Mnogo šta pamtim, već me godine stižu, pa dosta stvari i zaboravljam, ali mi moji kažu da sam dobar, kol'ko godina imam! - šali se starina.

Najteže mu je tokom druge polovine veka padala samoća. Mlad je ostao bez supruge, pa je sam živeo sa sinom i ćerkom. Cilj mu je bio, priča nam, da njih izvede na pravi put, težio je ka tome, i na kraju uspeo.

Penziju je stekao u fabrici obuće u Novoj Varoši, a potom se posvetio selu i pastirstvu.

Čuvao je ovce iz njegovog sela i okoline, skoro 20 godina a kako kažu meštani, tako je stekao "titulu" poslednjeg čobanina na Murtenici.

Vek je proveo u svojoj rodnoj prizemljuši, u kojoj i dan danas živi sam. 
- Ćerka mi je udata u Novoj Varoši, a sin sa porodicom živi u Užicu. Dođu često, obiđu me, a svaki dan se čujemo telefonom. Imam i četvoro unučadi, i četvoro praunučadi - ponosno nam priča Lacan.


- Još kada smo planirali ovu proslavu, ideja za tortu nam je odmah pala na pamet, pa smo se svi složili i tako je bilo. Ipak, svaki Zlatiborac je čuven po šajkači - pričaju nam dedini unuci.
Istog dana, duvale su se svećice i sa još dve torte, i to za rođendan njegove ćerke i sina, koji su rođeni 21. i 22. jula, pa se i tri puta pevala rođendanska pesma, igralo kolo, a čula se i pesma!