26.07.2024.

16:18

Foto: To Mali zvornik

Srbija

Lov na neman iz Zvorničkog jezera!

Ovu manifestaciju 27. put organizuju opština Mali Zvornik, Turistička organizacije i Klub ribolovaca "Drinsko jezero".

- Zvorničko jezero sportski ribolovci posećuju tokom cele godine jer je veoma bogato brojnim vrstama ribe. Kada su krenule priče da se u dubini kriju kapitalni primerci somova, 1998. godine počeli smo da organizujemo "Somovijadu" na kojoj ribolovci iz Srbije, Republike Srpske, ali i iz inostranstva pokušavaju da ulove što težeg soma - kaže Jefto Marković, direktor Turističke organizacije u Malom Zvorniku.

Brkate grdosije ribolovci jure "varalicom" i "bućkom" satima čekajući u čamcima da "zagrizu" a ulov se posle merenja i fotografisanja vraća u jezero

- Dolazim godinama na "Somovijadu" više zbog druženja, jer ovde imam dosta prijatelja - rekao je Damjan Aleksić iz Sremske Mitrovice koji je pobedio prošle godine kada je ulovio četiri soma teška 14 kilograma, od kojih je jedan bio dugačak metar i težak 6 kilograma. 

Trofejnog soma teškog 13,72 kilograma i dugačkog 1,22 metara upecao je 2015. godine Nebojša  Novaković iz Malog Zvornika i za sada je apsolutni šampion "Somovijade". Njegov rekord je pre tri godine za malo dostigao Bane Stanković iz Šapca koji je iz jezera izvadio brkajliju od 1,12 metara i 13,57 kilograma.
"Somovijada" se na Zvorničkom jezeru organizuje u okviru manifestacije "Drina je smisao života" koja traje tri dana. Počela je sinoć koncertom narodne muzike na gradskom stadionu, a danas i sutra goste očekuje bogat sportsko-rekreativni, kulturni i zabavni program.

- Okupljaju se slikari na likovnoj koloniji, za decu se organizuje škola nautike, gastronomsko takmičenje u pripremanju riblje čorbe, izložba hrane, pića i domaće radinosti, a svi učesnici mogu da posete i atrakciju naše opštine Podzemni grad Karađorđevića - rekao je Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Večeras je koncert Željka Vasića, Nenada Manojlovića i Nade Topčagić, a sutra posebno uzbuđenje očekuje učesnike jedinstvene regate na mirnim vodama od Velike Reke do Sakara, uz domaću hranu, piće i trubače.