27.07.2024.

08:10

Foto: Zoran Rajičić

Srbija

Najbolji frulaši Srbije ovog vikenda su u Prislonici! Sabor frulaša obeležiće i neobično takmičenje

Ovo je 37. put da se na jednom mestu okupljaju uglavnom samouki, virtuozi na ovom instrumentu.

Na predlog Milana Krsmanovića, čuvenog graditelja frule, na ovom Saboru biraće se i najbolja frula izrađena u D tonalitetu.

- Do sada imamo šest prijavljenih graditelja. Onaj čija frula, po oceni stručnog žirija, bude ocenjena kao najbolja, dobiće statuu i novčanu nagradu koje će mu biti dodeljene na završnoj priredbi, u nedelju, 28. jula. Pobedniku će frula biti vraćena, a on će Saboru donirati drugu frulu, istog tonaliteta, koja će pripasti najboljem frulašu u savremenoj kategoriji sviranja - kažu organizatori iz Centra za negovanje tradicije u Čačku.

Informer

Ovogodišnji Sabor frulaša se održava u duhu obeležavanja 25-ogodišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije i počeće podizanjem saborske zastave u Prislonici, selu pod planinom Vujan.

Program ovogodišnjeg Sabora frulaša posetiocima nudi brojne izložbe počev od rukotvorina, starih zanata, jela domaće kuhinje, pa sve do predavanja eminentnih stručnjaka koji objašnjavaju fenomen frule.

Sabor će i ove godine okupiti više od stotinu učesnika, takmičara, koji će se u različitim kategorijama nadmetati za neko od priznanja.

U okviru bogatog programa biće promovisan i pobednik konkursa za savremenu kompoziciju na fruli inspirisanu narodnom tradicijom.

Na Saboru frulaša predstaviće se i mladi polaznici koji su muziciranje na ovom instrumentu izučavali na radionicama u Prislonici, Mrčajevcima Gornjoj Gorevnici i Prijevoru. Zajedno sa njima saborovaće i profesori i studenti Muzičke akademije iz Beograda.  

Domaćin ovogodišnjeg Sabora je dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske koji će posetiocima predstaviti frulu kao "neizbežnog aktera u srpskoj kulturi".U Prislonici kod Čačka sutra počinje Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo“, 37. po redu. Sabor traje dva dana i ponovo će okupiti virtuoze na pastirskom instrumentu koji će se i ove godine nadmetati za prestižnu nagradu "Zlatna frula".