27.07.2024.

10:00

Foto: K. K.

Srbija

Kad bi rode znale šta ih ovde čeka sledećeg proleća...Dobri ljudi imaju dobar plan

Postavili su im novo gnezdo na metalnoj konstrukciji, tako da su sada bezbedni.

Rušenje gnezda u Nišu, podstaklo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da preduzmu korake za bolju zaštitu ovih sezonskih stanara u našim krajevima. Tako će, kako se najavljuje, sva njihova gnezda u Srbiji biti promenjena.

- Rode su kod nas najugroženije upravo od elektrifikacije od koje i najviše stradaju. Platforme za rode nisu važne samo za njih već i za stanovnike sela koja se nalaze u blizini gnezda. Stradaju ptice, dolazi do prekida struje a u najgorem slučaju, može da nastane i požar koji može da se proširi i na trafo, pa na okolne kuće. Zato je važno da se gnezda roda potpuno obezbede. EPS će na teritoriji cele Srbije zameniti gnezda, prema našoj računici, ima ih oko 900. I gnezda će biti zamenjena čim stanare ispratimo za Afriku - kaže Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanja ptica Srbije.

Volonterske ekipe ZooPlaneta do tada će pomagati rodama ako se nađu u nevolji. 

- U Nišu i okolini često dolazi do rasturanja i raspadanja gnezda. Jedno mladunče je nastradalo pre par dana u Donjem Međurovu, pa smo ponovo morali da ragujemo. Postavljanje platformi za gnezda uticaće na smanjenje ovakvih incidenata, ali će nam pomoći da sačuvamo rode - kaže Dušan Stojanović iz Udruženja ZooPlanet.

FENOMEN DONJEG MEĐUROVA

Tokom leta u Donjem Međurovu, rode se ponašaju, gotovo, kao da su domaće životinje.

- Saživele su se sa ljudima i tako je godinama. Ove godine ima skoro 30 parova. Reč je o najvećoj koloniji roda južno od Save i Dunava i to je neki fenomen. Pitamo se odakle baš tu toliko roda, ali racionalnog odgovora nema. Uslovi su isti kao u gotovo svim okolnim selima, ipak belih roda tamo nema u ovoliko velikom broju. Jednostavno nešto im prija i iz godine u godinu ima ih više, a broj se povećao za 25 odsto - dodaje Slobodan Marković.