29.07.2024.

17:34

Foto: Z. G.

Srbija

Na Užičkoj tvrđavi tragovi stari šest vekova!

Atraktivna tvrđava, koja noću pod osvetljenjem oduzima dah, budi maštu i razmišljanja kako je tu bilo pre 600 godina.

Narednih dana trebalo bi da počnu radovi na rekonstrukciji još jednog dela tvrđave Stari grad. Radiće se vodotoranj na donjem delu srednjovekovne tvrđave.
- Sproveden je postupak za izbor izvođača radova i potpisan je ugovor – navode u gradskoj upravi.


Ovo je projekat koji je vredan 906.300 dolara, a ugovor o donaciji od 374.000 dolata za realizaciju je potpisan 2. novembra prošle godine. Sprovodi se uz pomoć Evropske Unije. Ostatak novca je obezbeđen iz gradskog budžeta.

Informer


Tvrđava Stari grad okružena je strmim padinama sa tri strane i motri na dolinu Đetinje. Ne zna se tačno kada je podignuta ali se pretpostavlja da je to bilo u drugoj polovini 14. veka, kada se prvi put pominje u pouzdanim istorijskim izvorima kao posed vlastelinske porodice Vojinović.

Veruje se da je podignuta da bi se kontrolisalo kretanje na okolnim putevima i sam grad Užice. Od 1366. do 1373. godine tvrđava je bila u posedu Nikole Altomanovića.

Tvrđava je bila srpska do 1459. godine, kada su je osvojili Turci. Bila je značajna tokom austro-turskih ratova, Prvog i Drugog srpskog ustanka. Godine 1863. je potpuno uništena u eksploziji.

Informer

Danas je čine tri visinski različita dela: citadela na vrhu sa glavnom kulom, Srednji grad i Donji grad sa Vodotornjem. Ovakav odbrambeni sistem bio je povezan bedemima i kulama. Od srednjeg dela grada spuštaju se dva bedema, do najjužnijeg dela strme litice na obali reke Đetinje, gde se nalazi Vodotoranj, koja je u vreme opsada, omogućavala bezbedno snabdevanje grada vodom.