01.08.2024.

18:29

Foto: priv.arhiva

Srbija

Srpski glumac od sutra u posebnoj ulozi! Svetim putem do Kajmakčalana sa ovim ciljem!

Kao i na prethodna dva hodočašća na Ostrog i Hilandar, Mikica i ka Kajmakčalanu ide sa ciljem da podigne svest u društvu na položaj i prava dece i osoba sa autizmom. 

Mikica je, mnogi to znaju, otac mladića Mihajla koji ima autizam. To ga je podstaklo da osnuje udruženje "Svici u mraku".

- Želja mi je da podignem svest u društvu na položaj i prava dece i osoba sa autizmom i da prikupimo novčana sredstva za završetak rekostrukcije našeg centra gde sva deca borave besplatno. Odaću počast našim slavnim precima koji ostaviše svoje kosti pri osvajanju slobode za buduća pokoljenja. Na granici sa Makedonijom priključiće se i moj dragi prijatelj Davor Arsić iz Kumanova i zajedno će ići sa mnom do vrha Kajmakčalana, a podržaće me  moji prijatelji i kolege, kao i planinari Prokuplja, Bojnika, Leskovca,Vranja - napisao je na svom Fejsbuk profilu Mikica.

Ispratiće ga sutra ispred kafane "Kojekude" u Aranđelovcu u 18 sati. Sa sobom nosi šešir, ali i štap koji za njega imaju posebnu vrednost.

Informer

- Ovaj štap dobih na poklon na mestu Savin Lakat, na starom putu ka Jabuci. Šešir kupih na moru pre par godina u Baru i ova luda glava ga nosila i ka Ostrogu i ka Hilandaru. Nadam se da će je odneti i do Kajmakčalana gde će je na vrhu odmeniti šajkača koju nosih toliko puta igrajući mog Tijosava i Milutina. Upravo su njihove kosti gore, na tom planinskom vrhu gde ću poći. Nadam se da ću se i vratiti da ponovo sednem na prag babe Kasijinog mlekara gde su sedeli i Živomir, i Miloje, i Milivoje, i Lazar čije kosti su možda baš gore na toj planini - dodao je Mikica pozivajući dobre ljude da podrže njegovu misiju. 

- Meni je bitno da ja činim koliko mogu i koliko je u mojoj moći. Nadam se i uzdam se u Gospoda da će preko dobrih ljudi pomoći da naš cilj bude ostvaren. Velika zahvalnost svima koji su pomogli i podržavaju naš rad. Mrak ne postoji, to je samo nedostatak svetlosti. Budi svetlost, osvetli mrak - poručio je Petronijević.

Za uplate iz Srbije:
SVICI U MRAKU
265-3300310011575-11
Za uplate iz Severne Makedonije:
200002470790491
Stopanska Banka Ad Skoplje
Na ime Davor Arsić
Svrha uplate: Donacija za Svice u mraku