02.08.2024.

13:16

Foto: I. M.

Srbija

Sviraj, trubo! U Guči počeo 63. Sabor trubača

Domaćin ovogodišnjeg Sabora je Dejan Petrović, majstor trube koji se upravo u Guči proslavio. Petrović je prvi trubač u istoriji ove manifestacije kome je pripala čast da bude domaćin, odnosno, da otvori Sabor. 

- U meni se mešaju brojne emocije, pre svega sećanja na oca i njegovo učešće na Saboru, pa do današnjeg datuma. Danas je i Sveti Ilija koji je za mene veoma značajan datum, zbog udesa od pre sedam godina. Ova manifestacija danas slavi ljubav, porodicu i tradicionalne vrednosti. U to ime živeli, živeli trubači – kazao je Petrović dodajući da će publika naredna tri dana uživati uz sjajne trubačke koncerte kao i sjajne izvođače narodne muzike na velikoj bini kod stadiona. 
Petrović je kazao da je pre sedam godina u Ovčarsko-kablarskoj klisuri imao tešku saobraćajku tokom koje je jedva preživeo.

- Ovo je moj drugi rođendan. To se desilo jer sam hteo da budem i trubač i vozač i menadžer. Seo sam za volan i zaspao. To se dogodilo kod manastira Nikolje, i zahvaljujući dragom Bogu ostao sam živ - kazao je Petrović dodajući da će tokom saborskih dana, osam majstora trube imati svoje koncerte.
- Ja sam prvenstveno za to da se Sabor vrati trubačima, da na Saboru ne nastupa niko osim trubača i da se ovde ne čuje nijedan drugi instrument - naveo je Petrović.
Predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović je rekao da će posetioci moći da uživaju u majstorima trube.


- Dejan Petrović, Ekrem Mamutović, Dejan Lazarević. Dejan Jevđić, Bojan Ristić, Boban i Marko Marković, a u nedelju će 16 orkestara u finalnom takmičenju ukrstiti trube – kazao je Dolović.