03.08.2024.

15:50

Foto: S. S.

Srbija

Puče top usred Stragara! "Dani šljive" da se slave!

Više od stotinu izlagača - proizvođača voća, rakije i stručnjaka iz oblasti agrara željno su dočekali ovaj dan, ali i posetioci. 

Tokom tri dana manifestacije predviđeni su celodnevni sadržaji, od stručnih predavanja o voćarstvu do onoga zbog čega je sve i počelo u slavu jednog od najvažnijih brendova Srbije - šumadijske šljive. Sve je sinoć u Stragarima bilo u znaku dobrodošlice. Otvaranje ulice Šumadijske šljive obogatili su učenici OŠ “Julijana Ćatić” svojim programom, a manifestaciju koja je masovnošću poprima nacionalni karakter, otvorio je, tradicionalnim pucnjem iz trešnjevog top, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa državnim sekretarom ministarstva poljoprivrede Bobanom Kostićem.

- Šumadijaki dani šljive su jedan od načina da očuvamo i oživimo selo. Nastavljamo i sa podsticajnim sredstvima i pružanjem stručne podrške poljoprivrednicima. Ovakvi događaji su važni jer kroz njih selo živi i tako čuva identitet i korene našeg naroda - rekao je Dašić.

Drugi dan Šumadijakih dana šljive u Stragarima rezervisan je za stručna savetovanja poljoprivrednika ali i gulašijadu, “Šumadijaki gozbu”, defile fijakera, karavan “fića”, konjički višeboj, viteške igre i slikarsku koloniju.

Poslednjeg dana Gradska turistička organizacija Kragujevac organizovaće izbor najlepšeg suvenira sa motivom šljive, najlepše uređeni štand i proglasiti najlepše uređeno dvorište.

A večeras, u subotu, 3. avgusta posetiocima pevaju Ana Bekuta i Ljuba Lukić.