04.08.2024.

12:00

Foto: printscreen TV Sremska

Srbija

(VIDEO) Ljudi, evo gde je centar sveta! U ovom sremskom gradu, baš u ovoj ulici!

Taj položaj, između ostalog utiče i na preciznost merenja, kaže struka, i veruje se da vage na toj lokaciji najtačnije mere težinu!

Podatak o geografskom položaju na 45. paraleli poznat je Rumljanima, ali kada je reč o fizici i tačnosti vage, nisu sigurni, iako rado pazare na zelenoj pijaci.

- Nisam čula da su ovde vage najpreciznije, ali da se nalazimo na 45. paraleli, jesam - kaže jedna Rumljanka.

Rumskim prodavcima imponuje činjenica da su vage na ovom mestu najpreciznije, a oni se, kažu, trude da tas malo i "pretegne" te da počaste verne kupce.

Informer

- Nisam čuo za taj podatak, a 30 godina radim na pijaci. Skoro 100 odsto kupaca su stalne mušterije, što znači da mi merimo tačno. Ako jednom prevariš mušteriju, taj više neće doći - kaže Milan Stojaković, prodavac na Rumskoj pijaci.

Težina tela predstavlja silu koja je posledica gravitacije i ona se menja u odnosu na položaj, što je telo bliže centru, jača je i gravitacija, a samim tim i masa, objašnjavaju fizičari.

Informer

- Kada su naučnici pravili međunarodni sistem (SI) mernih jedinica, šta je tačno kilogram i koliko je jedan Njutn, sve je to rađeno na nekoj srednjoj udaljenosti od centra Zemlje, a što je tačno na 45. paraleli, između ekvatora i pola, na kojoj eto, Ruma, ima sreću da leži. Tako da, kada mi nešto ovde merimo, to je najpreciznije, najpribližnije standardima koji su već naučno utvrđeni - objašnjava Milica Zelić, profesor fizike.

Naučne procene su da 45. paralela prolazi kroz Rumu i to konkretno, ulicom JNA.