10.08.2024.

12:37

Foto: Z. G.

Srbija

Ovako to mi radimo u Zlakusi! Umetnici iz inostranstva na koloniji umetničke keramike

Na ovogodišnjoj koloniji umetničke keramike umetnici iz Irske, Italije i Kanade

Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka i autorka kolonije, koja je od osnivanja 1996. godine do danas okupila 400 umetnika iz više od 40 zemalja sveta, zahvalila se umetnicima koji su prihvatili poziv za učešće na koloniji i gradu Užicu na podršci. Ona je najavila da će organizaciju od naredne godine preuzeti mlade snage.

Informer

- Mogu da najvim da ću se povući od naredne godine i da će organizaciju preuzeti moje mlađe kolege, a nadam se da ću upravo u novoj Galeriji keramike moći da priredim izložbu radova iz dosadašnjeg fundusa – rekla je Sofija.


Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je rekla da je zahvaljujući Sofiji uz puno entuzijazma oživeo grnčarski zanat užičkog kraja.
- Grad Užice je podržao tu ideju i prepoznao značaj negovanja ovog umeća. Neizostavna je i važna podrška Ministarstva kulture Republike Srbije, koje je prepoznalo projekat Ere kulture kao najbolji za 2024. godinu, u okviru kog će biti otvorena Galerije keramike, potpuno novi prostor sa eskponatima domaćih i stranih autora iz opusa stvaranja grnčarije dužim od dve decenije - rekla je gradonačelnica.
Kolonija traje do 18. avgusta, a učesnici će imati i nekoliko izleta kao i posetu Zlakusi, gde će upoznati majstore ovog tradicionalnog zanata.