10.08.2024.

16:41

Foto: T.J./Printscreen

Srbija

(VIDEO) Tajni grad Karađorđevića! Pogledajte šta se sve ovde nalazi!

Njegova gradnja započeta je 1931. godine, a prekinuta je kraljevom smrću 1934. godine u Marseju. Do tada, izgrađeno je oko dve trećine. Na ovom mestu, koje je, prema arhivima i pravljeno kao ratno komandna lokacija i sklonište za veći broj ljudi, poslednju noć pred izbeglištvo proveo je i mladi Petar II Karađorđević, u aprilu 1941. godine. 

Dugačak oko kilometar i po, lavirint hodnika skriva prostorije, sobe, sale, kabinet i dvorane, izmalterisane i okrečene u belo, spremne da prime od tri do pet hiljada ljudi.

- Ovaj podzemni grad se nalazi u steni visokoj od 30 do 80 metara, a projektovao ga je, prema nekim izvorima Rus Žilov, u to vreme veliki stručnjak za kopanje rudnika. Prema današnjim analizama, ovaj grad je mogao da služi i kao atomsko sklonište - čuli smo u obilasku.   

Na oko pet hiljada kvadrata smešteni su i kapela sa mestom za oltar, jedina prostorija ukrašena ornamentom, dok su ostali zidovi išarani potpisima retkih posetilaca.

Čak i po najvećim vrućinama, ovde je temperatura prijatna oko 16 stepeni i bez vlage, zahvaljujući prirodno šupljim stenama koje su dodatno izdubljene.

Još se istražuje šta se sve nalazi u sedamdesetak prostorija, ali je poznato da su tuneli iskopani u obliku časnog krsta.

Ovaj podzemni grad, podignut između dva svetska rata, ima izlaz i u lagume rimskog grada Ad Drinuma, koji povezuje obale Drine.

Evo kako to izgleda: