Autor: Informer.rs

16.08.2024.

07:25

Foto: wikipedia.org

Srbija

Najomiljeniji srpski kralj u istoriji! Zapad i Istok su mu se divili, a narod ga zvao "Oslobodilac"!

Njegova smrt 1921. godine ostavila je tugu u srcima svih naroda Srbije. Njegova vladavina ostavila je neizbrisiv trag na Srbiju, a njegova dela i doprinosi se i danas slave širom zemlje.

Rođen kao unuk slavnog Karađorđa, Petar je rano pokazao hrabrost i odlučnost.  Njegovo učešće u Francusko-pruskom ratu i Hercegovačkom ustanku svedoče o njegovoj strasti prema vojničkom pozivu i odanosti svojoj zemlji. Mrkonjić Grad, nazvan po njegovom pseudonimu, i danas ponosno svedoči o njegovom doprinosu u borbi za slobodu.

Informer

Bračna zajednica sa crnogorskom princezom Zorkom bila je izuzetno važna za Petra. Njihova deca, trojica sinova Đorđe, Aleksandar i Andrija, kao i ćerke Jelena i kratkoživela Milena, doprinela su njihovoj porodičnoj sreći. Krunisanje Petra I u Sabornoj crkvi, uz prisustvo mnogih uglednih ličnosti, označilo je novu eru u Srbiji.

Vladavina kralja Petra I Karađorđevića bila je obeležena napretkom zemlje u mnogim oblastima. Njegova podrška građanskom parlamentarizmu, ekonomskom i kulturnom razvoju, kao i diplomatskim vezama sa zemljama poput Francuske, Velike Britanije i Rusije, obezbedila je Srbiji prestižnu poziciju na svetskoj sceni.

Petar I nije bio samo vladar za stolom, već i na bojištu. Učestvovao je u balkanskim ratovima, šireći teritoriju Srbije i zasluženo osvajajući titulu "Oslobodilac". Tokom Prvog svetskog rata, hrabro je predvodio svoju vojsku kroz teške trenutke, a njegova snaga i odlučnost bili su inspiracija za ceo narod.

Informer

Nakon povratka u Beograd, kralj Petar I je i dalje ostao voljen i poštovan, ali zdravlje mu je bilo narušeno. 

Njegova smrt 1921. godine ostavila je tugu u srcima svih naroda Srbije. Sahranjen je u crkvi na Oplencu, mestu koje je sam podigao kao izraz svoje duboke veze sa otadžbinom.

"Čika Pera" će zauvek ostati sinonim za hrabrost, požrtvovanost i skromnost. Njegovo prevođenje dela "O slobodi" Džona Stjuarta Mila pokazuje i njegov intelektualni doprinos, dok sećanje na njega i dalje živi kroz priče, legende i pesme.