13.08.2024.

13:14

Foto: Foto: V.J.

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

,,Bili smo primorani da uvedemo restrikcije vode za piće, i da danas potpuno obustavimo vodosnabdevanje. Situacija jeste loša ali se nadamo da ćemo je uskoro popraviti. Potrudićemo se da pronađemo rešenje da građani svi imaju vodu a ne samo pojedine stambene jedinice.

Tokom današnjeg dana ćemo pratiti kako se akumulacija puni i od toga će zavisiti svi naši dalji koraci u rešavanju ovog problema. Do tada smo obezbedili cisterne koje će na svakih 15 minuta prolaziti ulicama Majdanpeka , tako da bi građani u svakom momentu mogli da imaju pijaću vodu s obzirom na to, da su i dnevne temperature jako visoke .

Za sada trenitno vode nema i neće je biti do ujutru , dok se ne organizujemo da ovaj problem nekako premostimo, a sigurno ćemo naći način da vodu ima gradska bolnica i dečiji vrtić.

Inače , sve se čini da građani što manje trpe , pa smo tako najpre isključili sa sistema za vodosnabdevanje velike potrošače kao što je Rudnk bakra Majdnapek, ističe Slobodan Krajić , direktor JKP ,,Vodovod,,Majdanpek.

Iz ovog Komunalnog preduezća uputili su apel meštanima sela takozvane Gornje reke u blizini Majdnapeka , pored kojih prolazio reka Pek iz koga se akumulacijom puni vodozahvat ,,Pustinjac,, da vodu za zalivanje bašti i njiva racionalnije koriste jer je to jedan od glavnih razloga zašto izvorište ,,Pustinjac ,, nema dovoljnopunu akumulaciju kako bi vodosnabdevanje bilo uredno.

Takođe je i stari gradski vodovod u Majdanpeku u ovom sušnom periodu potpuno neupotrebljiv i samo 10 procenata vode se sa njega koristi umesto 60 kubika na sat vremana , napominje direktor Krajić i navodi, da se trentno sa ovog vodovoda koristi svega 5 kubika vode što je dovoljno za napajanje vodom za piće par stambenih zgrada u Majdanpek, sa jako slabim pritiskom.