13.08.2024.

14:05

Foto: foto: B.I.

Srbija

(Uznemirujuće fotografije) Na Pešteru od vukova nema mira! Rifatu zaklali sedmoro ždrebadi, a pre neki dan i ovna!

Seljaku je, priča nam Rifat, stoka sve što ima, sa njima se "srodi" kao sa ukućanima, pa svaka šteta u domaćinstvu, domaćinu teško pada. I njemu je, ne krije, vrlo teško suočiti se sa ovim problemima, pa se nada da će njegov vapaj neko čuti i pomoći meštanima ovog sela da se zaštite od vukova.

Informer

- Tokom noći ništa nisam čuo, a kada sam ustao ujutru, imao sam šta i da vidim. Ovna sam usmpćenog našao ispred tora, kako su se ostale ovce spasile zveri, ni sam ne znam, a nedaleko od kuće, u livadi, našao sam i leš ždrebeta - priča Rifat.

I ranije su mu vukovi zaklali još šestoro ždrebadi u blizini kuće, a tek koliko u planini, ni sam ne zna.

Informer

Ovce mu do sada nisu dirali, ovan je prvi. Šteta je za njega velika, u njih ulaže dosta truda i rada, pa ističe, svaki manjak mu teško pada.

- Obraćao sam se i policiji i veterinarima, i lovačkom udruženju, ali nam u pomoć niko nije pritekao, da nas zaštiti. Živ stoku ne mogu odbraniti - jada se Korać.

Informer

Caričina, selo u kome živi, veoma je udaljeno od grada, skriveno među planinske visove, pa je i veoma mali broj ljudi ovde ostao da živi, i baš možda iz tog razloga ima i ovoliko divljih zveri.

Informer

 

- Pitali smo u lovačkom udruženju u Sjenici da li bi mogli da organizuju neku hajku, okupe lovce, ulove vukove, i reše gorući problem ovdašnjeg stanovništa, ali odgovor je bio da ne mogu na taj način da nam izađu u susret - kažu meštani Caričine.

Ukoliko se ne pronađe neko rešenje, zaključuje Rifat, štete će biti sve veće i veće, a kad dođe zima, tek neće imati mira i sna.